Zlatan Čok - “tajni” agent

Izzivi “tajnega” agenta je naslov avtobiografije Koprčana Zlatana Čoka, dolgoletnega pomorskega agenta.

Zlatan Čok:  $@  
Izzivi “tajnega” 
agenta, 
samozaložba, 
231 strani, 
cena 10 evrov
Zlatan Čok: $@ Izzivi “tajnega” agenta, samozaložba, 231 strani, cena 10 evrov 

Ne gre torej za dogodivščine kakega Jamesa Bonda. “Ne, sem pomorski agent, res pa je, da so me v obdobju, ko sem kot predstavnik Jadroagenta delal v romunski Bukarešti, nekateri tam imeli kar za tajnega agenta. Najbrž zato, ker smo v Jugoslaviji imeli precej boljši standard,” naslov knjige pojasnjuje danes 77-letni Zlatan Čok.

Spremljamo ga od rojstva marca leta 1941 v vojnem Beogradu, kamor so se starši iz Trsta zatekli pred fašizmom, do vrnitve v domovino, v Koper, po osvoboditvi, kjer se je z žusternsko mularijo podil po Markovem hribu in predvsem - vzljubil morje. Najprej ga je živel kot jadralec, potem pa je v zadnjem letniku gimnazije dobil ponudbo, da bi postal pomorski agent.

“Delo z ladjami, dokumenti, tovori ... ne vem podrobnosti, vendar, kaj me sprašuješ, saj imaš rad morje in, kolikor vem, je to zanimivo delo,” je mlademu Čoku takrat odgovoril Aleksander Lukež, znan kot oče slovenskega jadralstva.

S Čokovimi spomini tako bolje kot iz kakega učbenika iz prve roke in prakse spoznamo, kako se je poklic pomorskega agenta razvijal od samega začetka, ko so bili vsi dokumenti samo na papirju, ni bilo mobilnih telefonov in ko je bolj dosledno veljal izrek “moja beseda je moja obveza” (my word is my bond), do danes. Izvemo pa lahko še vrsto drugih, tudi komičnih prigod, ki jih agent v službi ladjarja v 50 letih doživi doma in v tujini.

Še en Lukežev nasvet ga je, pravi Čok, spremljal velikokrat v življenju: “Veš, mulc, ob velikem trenutku ne smeš biti nikoli majhen.”

Čok je tik pred osamosvojitvijo ustanovil svojo pomorsko agencijo Savica, specializirano za pretovor živine. Bil je tudi prvi predsednik Zveze pomorsko prometnih agencij Slovenije. Je avtor dveh priročnikov za pomorske agente, s svojimi prispevki o priložnostih in nevarnostih za Luko Koper in koprsko pristanišče pa je gostoval tudi v našem časopisu.

V knjigi se bodo našli številni Koprčani. Gotovo bo dragocena za vse, ki živijo s koprskim pristaniščem in ga imajo radi, kakor ga ima rad Zlatan Čok.


Najbolj brano