Je res lepo, če vsak lahko počne, kar hoče?

Kdo ni že kdaj pomislil, kako lepo bi bilo življenje, če bi lahko počeli, le kar bi sami hoteli? Princ Lenzelo ni nič drugačen.

Damjana Kenda 
H.: Princ Lenzelo 
in Travnati 
oblak, ilustriral 
Adriano Janežič, 
Studio Hieroglif, 
31 strani, 
cena  17,70 evra
Damjana Kenda H.: Princ Lenzelo in Travnati oblak, ilustriral Adriano Janežič, Studio Hieroglif, 31 strani, cena 17,70 evra 

Avtorica prikupne slikanice Damjana Kenda Husu je značaj junaka poučne zgodbe mojstrsko vtkala že v njegovo ime - Lenzelo namreč ni slovenska različica bolj znanega viteza Lancelota, temveč posrečena skovanka za fantiča, ki je res “len zelo”.

Princ Lenzelo rad manjka pri pouku in tudi sicer ni ravno zavzet učenec. Veliko raje se igra z logarjevim sinom, s prijateljem Rastkom, s katerim se gresta gozdne razbojnike, da Lenzelo vselej pozabi na čas. A pride dan, natančneje večer, ko kralju, ki je zaradi prinčevega zamujanja prisiljen jesti mrzlo večerjo, dokončno prekipi. Sina pošlje spat brez večerje in mu naloži, naj do ponedeljka napiše vse, kar ve o vladanju. Princ takrat prvič v življenju občuti čisto prave skrbi.

K sreči se spomni na učiteljeve besede, da so v knjigah odgovori na vsa vprašanja. A med prebiranjem knjig, ki jih kajpada prvič vzame v roke, ga zmoti oblak, na katerega brez pomisleka skoči.

Izkaže se, da gre za Travnati oblak. Na njem vsak počne, kar hoče, to pa je izhodišče za vrtiljak nenavadnih srečanj, doživetij, preizkušenj in kajpada spoznanj. Da “morda cilj ne bo tak, kot pričakujemo in bi si želeli, če bomo počeli zgolj tisto, kar hočemo in kar se nam slučajno zljubi”, ga poduči skrivnostna lepotica, učenjakinja Lumina iz hiše knjig.

A tudi sam ugotavlja, da ni prav nič imenitno, če ljudje vse počnejo drug mimo drugega. Še več, Lenzeloju zmanjka želja, le še domov si želi. In da bi se v spanju vsega naučil ter napisal nalogo. Neskončno dolgo sanja, kako prebira grmade knjig in piše. Ko se zbudi, je ponedeljek. Zaskrbljen zaradi preteče kazni odkrije kup popisanih papirjev, naslovljenih Hočem biti dober, moder kralj.

Ali je princ vse le sanjal ali se je resnično lotil trdega dela, je lahko tudi stvar interpretacije. Zgodba vsekakor nudi številne iztočnice za pogovor, kakšen bi bil svet, če bi res vsak počel, kar si želi. Na drugi strani pa odpira tudi vprašanje, ali je strah pred kaznijo moder motiv za ... karkoli.


Najbolj brano