Ferdinand, Andrić itd.

Duhovit, ganljiv in domišljije prepoln roman je boljši sopotnik po mestu kakor še tako natančen turistični vodnik.

Velibor Čolić:  $@  
Sarajevski 
omnibus, 
prevedla 
Ana Barič Moder, 
Goga, 
186 strani, 
22,90 evra
Velibor Čolić: $@ Sarajevski omnibus, prevedla Ana Barič Moder, Goga, 186 strani, 22,90 evra  

Velibor Čolić, leta 1964 rojen v Odžaku v Bosni in Hercegovini, je v Sarajevu študiral jugoslovansko književnost, leta 1992 pa zaprosil za status begunca v Franciji. Tam se je v zadnjega četrt stoletja uveljavil kot francosko pišoči literat, in tudi Sarajevski omnibus iz leta 2012 zdaj dobivamo v prevodu iz francoščine.

Mozaično pripoved je postavil v Sarajevo in se osredotočil na dogajanje 28. junija 1914, na najbolj razvpit dan v bogati zgodovini mesta: atentat, ki je sprožil prvo svetovno vojno, usodo avstro-ogrskega prestolonaslednika Franza Ferdinanda in njegove žene Sofije preplete z usodo strelca Gavrila Principa in drugih članov organizacije Črna roka, poleg tega pa Čolić v pripoved potegne še srbskega polkovnika Apisa, nobelovca Iva Andrića, duhovnike vseh štirih glavnih sarajevskih religij, svojega sorodnika Nikolo Barbarića, ki slovi kot bosanski baron Münchhausen ...

Drobci zgodb stkejo poetično tapiserijo in naslikajo živopisen portret Sarajeva, pisatelj pa bralca opozarja, da to ni zgodovinsko delo, marveč preplet resničnosti, fantastike, poezije in sanj.


Najbolj brano