Drži me za roko. Nič hudega se ne bo zgodilo.

Morsko molitev preberemo v nekaj minutah. A jo lahko vsak dan znova odpremo, se morda zgolj zagledamo v pretresljive ilustracije ali ustavimo pri kakšnem stavku. Khaled Hosseini z malo besedami vsakič znova gane, tokrat s pismom očeta sinu, z zapisom o strahu in upanju na 48 straneh. V spomin na malega Alana Kurdija.

 Foto: ANDY HALL/UNHCR
Foto: ANDY HALL/UNHCR

Morda smo hote ali nehote pozabili: Alan Kurdi je bil sirski triletnik iz Kobaneja, tisto negibno telo v bordo majici na pesku na turški obali, potem ko se je na begu njegove družine proč od vojne prevrnil čoln. Na fotografiji, ki je trgala srce in septembra leta 2015 kot simbol begunske krize obkrožila svet.

Morje naj ve, da bo nosilo najdragocenejši tovor

Khaled Hosseini ni pozabil. V spomin na umrlega fantka in milijone družin, ki so zaradi vojne pregnane iz svojih domov, je napisal zgodbo Morska molitev. Pravzaprav pismo, ki ga oče na morski obali piše sinu v noči pred nevarnim potovanjem čez morje. S pogledom boža spečega otroka ter se spominja lepega življenja v Siriji pred vojno in preobrata v območje smrti - ta je edina domovina, ki jo pozna njegov otrok. “Drži me za roko. Nič hudega se ne bo zgodilo,” so preprosti stavki, s katerimi vsak starš opogumlja svojega otroka. Tudi ta. A se boleče zaveda, da je nemočen pred plovbo, ki ju čaka. “Kajti nocoj ves čas mislim samo to, kako globoko je morje, kako prostrano, kako brezbrižno.”

Zato moli. Ne boga, ne v nebo. Molitev namenja morju, naj se zaveda, kako dragocen tovor bo nosilo, njegovega sina. “Hočem, da morje to ve.”

Močne ilustracije

Nenadomestljiv del knjige so akvareli britanskega avtorja Dana Williamsa, ki sodeluje z mediji National Geografic, Rolling Stone in The Wall Street Journal. Najprej travniki in ples oljčnih krošenj v okolici sirskega Homsa, živžav na suku v mestu, kjer sta mošeja in cerkev druga ob drugi, nato pa bombe, ruševine in ljudje na begu. In temno morje. Če so Hosseinijeve uspešnice Tek za zmajem, Tisoč veličastnih sonc in V gorah odzvanja na številnih knjižnih policah po svetu, naj bo Morska molitev v temnih časih, v katerih smo, še bolj pri roki, na mizi, v torbi, na nočni omarici ... kot nekakšen laični molitvenik. Da ne pozabimo, kako hitro smo lahko sami v položaju tega očeta ali sina.

Hosseini, eden najbolj branih sodobnih pisateljev, se je rodil leta 1964 v Kabulu v Afganistanu, po sovjetski invaziji pa je leta 1980 z družino zaprosil za politični azil v ZDA in živi v Kaliforniji. Ustanovil je fundacijo za pomoč Afganistancem in je ambasador dobre volje Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce UNHCR, ki mu bo namenil zaslužek od prodaje Morske molitve. Nakup je tudi pomoč z domov preganjanim po svetu. kg


Najbolj brano