Knjižica, ki nas opominja, da smo vsi eno

Pika in črta. Črno na belem. To je osnova nove knjižice avtorice Jane Pečečnik. Oblikovalka vizualnih komunikacij želi z žepno knjižico širiti zavedanje ljudi. Naslovila jo je Eno - One, a kupiti jo je mogoče le v paketu po tri: eno zase, dve pa za darilo drugima dvema človekoma.

Oblikovalka vizualnih komunikacij  Jana Pečečnik s svojimi novimi knjižicami, ki jih bo v 
prihodnjih dneh predstavila še v Mariboru.   Foto: Helena Race
Oblikovalka vizualnih komunikacij Jana Pečečnik s svojimi novimi knjižicami, ki jih bo v prihodnjih dneh predstavila še v Mariboru.  Foto: Helena Race

OCIZLA > S tem, ko bralec dve knjižici podari, še dvema človekoma preda tudi zavedanje o tem, da smo pravzaprav vsi eno. “Drug brez drugega ne moremo. Če bi se vsi tega zavedali, bi bilo manj grdih stvari, manj nasilja,” pravi Jana Pečečnik, ki je knjižico Eno - One predstavila pred dnevi v knjižnici na Kozini. Tam je imela pred približno dvema letoma tudi razstavo. Osnova knjižice so bile namreč risbe, ustvarjene s flomastri na platno. “Vse je izhajalo iz pike in črte. To tvori tudi vse drugo,” pravi.

In tako se začne tudi knjižica - s piko. Nadaljuje se s črto in nato z žensko in moško obliko, ki sta pravzaprav eno. Risbe spremljajo besede, ki na koncu velevajo: “Bodi eno. Ljubi eno. Spoštuje eno. Ceni eno. Neguj eno. Ker vse to si ti.”

A preden so risbe končale v knjižni obliki, so nekaj časa iskale svojo usodo. Avtorica se je dogovarjala, da bi z njimi opremila neko pesniško zbirko, nato so eno leto čakale v računalniku. “Zdaj sem vesela, da sem jih uporabila zase,” pravi Jana Pečečnik, ki je knjižico izdala v samozaložbi.

Sprva je ni želela niti podpisati, saj meni, da je bila le kanal, po katerem se je prelilo razmišljanje okolice, v kateri živi, in ljudi, s katerimi je obdana. Ker naj bi to vzdušje povezanosti prenesla še drugim in ker je želela, da jim je na razpolago kadar koli, je naredila knjižico zelo majhno, veliko le deset krat deset centimetrov, da jo lahko vsakdo nosi s sabo v žepu.

Čeprav knjižica poudarja enost, jo zaznamuje številka tri: na naslovnici paketka trije objeti ljudje tvorijo nekakšen trikotnik, tri so knjižice v paketku, 333 je vseh natisnjenih knjižic, 33 evrov pa je cena paketka. Tri je tudi žensko število in iz ženske - oziroma pike - izhaja vse.


Najbolj brano