Knjigo so v nebo ponesli zvoki kitare

Knjigo Nisem več kralj Bernarda Baše iz Podbež je minuli petek na pot pospremila nabito polna dvorana Sokolskega doma. Globoko izpovedno knjigo, ki jo zaznamujeta žalost in bolečina očeta ob izgubi sina, je začel pisati kmalu po smrti svojega sina Gašperja, kateremu je tudi posvečena.

Bernard Baša je knjigo Nisem več kralj posvetil spominu na sina 
Gašperja. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Bernard Baša je knjigo Nisem več kralj posvetil spominu na sina Gašperja. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Dvorana v Sokolskem domu, kjer domuje Mladinski klub Nade Žagar (MKNŽ), ni bila naključno izbrana za prostor, v katerem je Bernard Baša bistriški javnosti predstavil svoje globoko izpovedno literarno delo Nisem več kralj, ki ga je izdal januarja letos. Knjiga je posvečena njegovemu lani preminulemu, komaj 22-letnemu sinu Gašperju, ki je bil velik glasbeni navdušenec, aktivni član MKNŽ, sodelavec Radia Študent, pa tudi kitarist in pevec bistriške glasbene skupine Kage. “V tej hiši je Gašper preživljal svoj prosti čas. Tu je pisal tekste in recenzije, poslušal glasbo in se družil s prijatelji. Od tu bi rad to knjigo pospremil na njeno pot,” je številne zbrane Gašperjeve prijatelje, sorodnike in znance nagovoril Bernard Baša.

Knjigo je začel pisati kmalu po sinovem pogrebu. Prvotno je bila zastavljena kot duševna terapija očeta ob sinovi smrti, vendar pa je presegla ta namen. “Nastala je zaradi bolečine, ki sem jo moral nekomu zaupati in iz potrebe, da spregovorim o storjenih krivicah. Z Gašperjevim odhodom sem postal varuh spomina nanj, njegovega ideološkega in moralnega prepričanja. To mu dolgujem,” je naštel razloge za pisanje knjige. V njej je strnil svoje občutke bolečine in krivice, strahove in razočaranja, pa tudi hrepenenje, ljubezen in upanje.

Knjigo prežema izpraševanje o veri in Bogu, ki je dovolil sinovo smrt. “Bil sem veren človek. Ko sem se krivicam Cerkve uprl in na glas povedal, da vedno postavljam Človeka pred Boga, sem bil tudi sam deležen krivice. Še vedno verujem, vendar ne vem v kaj ali v koga,” odkrito priznava Baša.

Čeprav se je tokrat prvič soočil s pisanjem literarnega dela, je delo prežeto z izvirno in pretresljivo metaforiko, s katero ubeseduje bolečino ob izgubi. Knjiga je razdeljena na več poglavij, v katerih se razkriva sinovo življenje in trikratno bolnišnično zdravljenje, ki pa ga je zaradi pietete do sina ovil v metafore in refleksije.

V zadnjem poglavju so zbrane iskrene izpovedi Gašperjevih sorodnikov in prijateljev o tem, kaj vse so z Gašperjevim odhodom izgubili. Posebna dragocenost knjige pa so objavljena besedila Gašperjevih pesmi, saj je Bernard Baša v njej zbral celoten sinov opus.

Veliko Gašperjevih prijateljev in znancev je tudi minuli petek, na dan, ko bi Gašper praznoval svoj 24. rojstni dan, do zadnjega kota zapolnilo dvorano Sokolskega doma. Ob izjemno čustvenem in obenem simbolnem zaključku predstavitve je Bernard Baša ob zvoku skladb Gašperjeve najljubše glasbene skupine Black Sabbath, ki so jih izvajali Gašperjevi glasbeni sopotniki Blaž Česnik, Peter in Žiga Smrdelj, Sandi Čekada in Andrej Dujc, prebral nekaj odlomkov iz knjige in jo s tem sinu tudi simbolično izročil v trajni poklon in spomin.


Najbolj brano