Iz središča Vilenice na kitajski zlati most

Mojca Kumerdej, ki je bila še prejšnji teden slovenska avtorica v središču 33. mednarodnega literarnega festivala Vilenica, bo prihodnji teden gostovala na Kitajskem. Poleg nje bo naše pisatelje na 2. literarnem forumu Kitajske ter držav srednje in vzhodne Evrope zastopala še Nina Kokelj.

Mojca Kumerdej je bila prejšnji teden slovenska avtorica v središču letošnjega festivala Vilenica.  Foto: Andraž Gombač
Mojca Kumerdej je bila prejšnji teden slovenska avtorica v središču letošnjega festivala Vilenica.  Foto: Andraž Gombač

NINGBO > Društvo kitajskih pisateljev v sodelovanju z oddelkom za odnose s tujino njihovega ministrstva za kulturo in turizem v Ningboju pripravlja 2. literarni forum Kitajske ter držav srednje in vzhodne Evrope. Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bosta na forumu med 16. in 22. septembrom zastopali avtorici Nina Kokelj in Mojca Kumerdej.

Kot so sporočili iz DSP, je cilj foruma krepitev literarnih izmenjav ter poglobitev razumevanja in sodelovanja med literarnimi ustvarjalci Kitajske in gostujočih držav. Tema v središču bo Zlati most k medčloveškim povezavam med Kitajsko ter Srednjo in Vzhodno Evropo v novi dobi.

Foruma se bo udeležilo več kot 60 predstavnikov iz Kitajske ter držav srednje in vzhodne Evrope, Nina Kokelj in Mojca Kumerdej pa bosta slovensko literaturo umestili v razsežnosti evropske kulture ter jo predstavili s prispevkoma, ki bosta objavljena tudi v zborniku, izdanem ob tej priložnosti.

Mojca Kumerdej bo na forumu predstavila esej na temo kulturne tradicije in literarnega ustvarjanja z naslovom O sodobnosti prek preteklosti, njena pisateljska kolegica Nina Kokelj pa bo osebno, lepoti predano vizijo literarnega ustvarjanja, vtkala v zgodovinsko začrtan, nazoren in aktualen pregled slovenske pisave ter knjige, tudi v luči priprave Slovenije na vlogo častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma leta 2022. 


Najbolj brano