Guccini, Star Wars in ...

V Izolo se te dni ni vrnil le Hangarjev Izola mjuzik fest, temveč bo tamkaj pod glavno prirediteljsko roko italijanske skupnosti od danes do petka s tremi koncerti že v sedmo domoval tudi Isola music festival. Ta bo drevi na Manziolijevem trgu odprla zasedba Dennis Yannah Hammond Xperienz.

Dennis Yannah Hammond Xperienz bo drevi ob 21. uri odprla  Isola 
music festival 2019.
Dennis Yannah Hammond Xperienz bo drevi ob 21. uri odprla Isola music festival 2019.  

IZOLA > Festival, ki so ga pred sedmimi leti zasnovali v želji, da bi poslušalcem ponudili kakovostno glasbo in obenem promovirali italijanski jezik in kulturo, je v minulih edicijah ponudil raznovrstne domače in tuje godbe.

Drevi ob 21. uri ga na Manziolijevem trgu odpira zasedba, ki jo poleg vokala Dennis Yannah zaznamuje domačin, pianist in komponist Renato Chicco, ki bo tokrat igral na hammond orgle, v skupini pa sta še kitarist Ratko Zjaca in bobnar Oleg Markov. O pevki, ki je snemala plošče tudi za znamenito založbo Blue Note, je ameriški kolumnist zapisal, da je žal podcenjena, saj v resnici “povsem zadovoljuje vse standarde, postavljene s prejšnjimi generacijami pevk, kakršne so Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan in Carman McRae”.

Jutri bo kantavtorske mojstrovine Francesca Guccinija, enega največjih italijanskih glasbenih imen, predstavila zasedba I musici di Francesco Guccini. Ta v svojih vrstah združuje glasbenike, ki so spremljali “Mojstra iz Modene”. Ta se je namreč v zadnjem desetletju že dvakrat poslovil s koncertnih odrov, a mnogi upajo, da bo 79-letni umetnik še kdaj zagrizel v zarečeni hlebec. Dotlej njegovo delo predstavljajo njegovi nekdanji tovariši, kitarist Juan Carlos “Flaco” Biondini, pianist Vince Tempera, saksofonist Antonio Marangolo,basist Pierluigi Mingotti in bobnar Ivano Zanotti, ki v dveh urah glasbenega sprehoda ponujajo temeljna dela, kakršna so Auschwitz, Dio è morto, Il vecchio e il bambino, La locomotiva, Autogrill, L‘ Avvelenata, Noi non ci saremo, Canzone per un‘ amica, Cyrano in druga.

Festival bo v petek sklenil kvartet 40 Fingers, v katerem od leta 2017 na akustičnih kitarah soustvarjajo Matteo Brenci, Emanuele Grafitti, Andrea Vittori in Marco Steffè. Tržačani so že na spletu navdušili s priredbami znanih, zlasti filmskih viž, med katerimi sta posebno pozornost poželi priredbi glavnih tem sage Star Wars skladatelja Johna Williamsa, ki si ju je ogledalo že več kot dva milijona poslušalcev. Posebej pa so lahko ponosni tudi na objavo svoje priredbe uspešnice Bohemian Rhapsody zasedbe Queen na uradni spletni strani britanske skupine.


Najbolj brano