So Jediji precenjeni?

Najnovejši film iz sage Vojne zvezd: Poslednji Jedi je sprožil zelo nasprotujoče si odzive. Nekateri ga kujejo v zvezde in označujejo za najboljši film po Imperij vrača udarec, drugi pa podpisujejo spletno peticijo za umik filma iz uradnega “kanona” najstarejše znanstvenofantastične filmske franšize na svetu.

Rey (Daisy Ridley) se odpravi do Lukea Skywalkerja (Mark 
Hamill) in ga poskuša prepričati, da se pridruži odpornikom v 
boju proti temnim silam.  Foto: Jonathan Olley
Rey (Daisy Ridley) se odpravi do Lukea Skywalkerja (Mark Hamill) in ga poskuša prepričati, da se pridruži odpornikom v boju proti temnim silam.  Foto: Jonathan Olley

Uvod je veličasten. Snoke se odloči iztrebiti pripadnike odpora in vse svoje sile usmeri v napad odporniške vesoljske flote, ki ji poveljuje princesa Leia (ena zadnjih vlog markantne Carrie Fisher). Režije se je sicer lotil dokaj nepoznan obraz, Rian Johnson (Looper), ki pa je imel pomembno naslombo v J. J. Abramsu, ki je režiral predzadnji film iz sage Vojne zvezd: Sila se prebuja, tokrat pa je nastopil v vlogi izvršnega producenta. Johnson je tako že uvodoma pokazal čut za vrhunsko orkestrirano akcijo z zelo posrečenimi humornimi intermezzi.

Luke se noče vrniti na prvo bojno linijo

Na drugi strani spremljamo zgodbo Rey (Daisy Ridley), ki se odpravi do Lukea Skywalkerja (Mark Hamill) in ga poskuša prepričati, da se pridruži odpornikom v boju proti temnim silam. A Luke je prišel na otok umret in nima najmanjšega namena vrniti se na prvo bojno linijo, pravi. Vse bolj pa je utrjen v prepričanju, da je fama Jedijev precenjena in da njihov sloves temelji na legendah. V Rey pa uzre izjemno moč in se odloči, da jo bo izuril v jedijevskih načelih. Na drugi strani galaksije odpornikom trda prede, njihova vesoljska flota je vse bolj uničena, princesa Leia je hudo ranjena, vodenje prevzame njena namestnica, admiralka Holdo (Laura Dern), ki pa ni kos vse večjemu nezadovoljstvu odpornikov, ki se ne strinjajo z njeno strategijo bojevanja. Del ekipe se tako odloči rešilno akcijo izpeljati na lastno pest. V to avanturo se podata Finn (John Boyega) in Rose Tico (Kelly Marie Tran), ki s pomočjo hekerja skušata onesposobiti sledilni sistem Snokeove vesoljske armade. Za najbolj dramatične trenutke pa poskrbita Rey in Kylo Ren z “nespodobnim” povabilom.

Še bolj cilja na otroško občinstvo

V Poslednjem Jediju je očiten vse večji Disneyjev vpliv, ki je leta 2013 za vrtoglave štiri milijarde dolarjev kupil franšizo od njenega očeta Georga Lucasa. Poslednji Jedi namreč še bolj cilja na otroško občinstvo. V njem zasledimo še več humorja, tudi v najbolj dramatičnih trenutkih, pomembno dopolnilno funkcijo pa imajo številne zelo simpatične živali, ki še bolj dedramatizirajo dogajanje. Kot celota film deluje zelo sproščeno, z vrhunsko animiranimi liki in dobro orkestriranimi akcijskimi prizori, edinole zgodba je ponekod morda preveč nategnjena, kar pa je tudi posledica dolžine filma (dve uri in pol).

Srd “Jedijev” pa je sprožil predvsem konec filma in pred tem še besede Lukea Skywalkerja, da je nastopil čas, da se Jediji poslovijo. A razočaranih oboževalcev, ki ne morejo preboleti tega, je razmeroma malo, peticijo je podpisalo do včeraj skoraj 50.000 ljudi, izkupiček od prodanih vstopnic po prvem koncu tedna predvajanja pa je skoraj 500 milijonov dolarjev, kar je peti najvišji izkupiček v zgodovini doslej.


Najbolj brano