Pravi detektiv po sledeh prve sezone

Nic Pizzolatto je po ne najbolje sprejeti drugi sezoni Pravega detektiva tokrat zaplul v veliko bolj varne vode. S tretjo sezono se je vrnil v od boga pozabljene kraje in njihove ljudi, ki jih pretrese izginotje dveh otrok. Karizmatično odmaknjenost Matthewa McConaugheyja skuša doseči Mahershala Ali.

Najnovejši detektivski tandem - obetavni Mahershala Ali (v 
ospredju) in za zdaj neizstopajoči Stephen Dorff.
Najnovejši detektivski tandem - obetavni Mahershala Ali (v ospredju) in za zdaj neizstopajoči Stephen Dorff. 

Avtor serije Nic Pizzolatto ni imel lahkega dela po izjemnem uspehu prve sezone Pravega detektiva, v kateri sta blestela Woody Harrelson in Matthew McConaughey.

Zadovoljiti visoka pričakovanja gledalcev po prvi sezoni, ki so sicer jamrali le zaradi preveč odprtega konca, ni bil mačji kašelj. Tudi televizijski format - antologijska nadaljevanka - , ki iz sezone v sezono ohrani samo avtorja in zamenja celotno igralsko zasedbo ter zgodbo, mu ni olajšal dela. Toda Pizzolatto ni klonil pod pritiskom in je v drugo spisal še temačnejšo ter bolj kompleksno, urbano kriminalko, ki pa jo je s producenti “skazil” z ne najbolj posrečeno izbiro režiserjev.

Poleg izjemne kemije med Harrelsonom in McConaugheyjem je za velik uspeh serije namreč zaslužen tudi Cary Joji Fukunaga, ki je režiral vseh osem delov prve sezone in je zelo elegantno uspel povezati avro igralcev s sugestivno pokrajino Louisiane, večkrat pa sta si zaradi različne režiserske vizije prišla navzkriž s Pizzolattom.

Mahershala Ali novi Matthew McConaughey?

Torej, če sta bili glavni težavi druge sezone režijska neuglašenost in igralska zasedba, ki ni bila kos morda najboljšemu igralskemu tandemu zadnjih let, se je Pizzolatto tokrat s producenti odločil za bolj enotno režijo, glavno vlogo pa je zaupal oskarjevcu Mahershali Aliju (Mesečina). Še več, po predvajanih prvih dveh delih se zdi, da eden najbolj čislanih televizijskih avtorjev v ZDA ni izumil nobenega novega recepta, ampak se je odločil slediti preverjenim smernicam prve sezone.

Da je režija zelo pomemben del Pravega detektiva, se je sicer ponovno pokazalo tudi pri snemanju tretje sezone. Prva izbira je bil mladi ameriški neodvisni režiser Jeremy Saulnier, ki pa se je po dveh delih poslovil od ekipe zaradi razlik v videnju razvoja dogodkov in režije s Pizzolattom. V izogib režiserski “kakofoniji” druge sezone je nato Pizzolatto glavnino režije zaupal prekaljenemu mačku Davidu Sackheimu, ki ima za seboj zavidljivo kilometrino v snemanju televizijskih nadaljevank (Američani, Ostali, Človek v visokem dvorcu, Živi mrtveci, Igra prestolov ...), dva dela pa je režiral tudi sam.

Slednik v “džungli” Ozarka

V zgodbo nas avtor vpelje podobno kot v prvi sezoni. Novi “pravi detektiv” Wayne Hays (Mahershala Ali) je ponovno na zaslišanju pri policijskih kolegih zaradi starega primera. Gre za dogodke iz 7. novembra leta 1980, ko sta iz zakotnega mesteca v višavju Ozark izginila brat in sestra. Will in Julie Purcell sta se tistega popoldneva odpravila na vožnjo s kolesi, do dogovorjene ure pa se nista vrnila domov. Kmalu se začne obsežna iskalna akcija, ki jo vodita detektiva Wayne Hays in Roland West (za zdaj še ne posebej izstopajoči Stephen Dorff). S prihodom žene in žolčnega obračunavanja z možem sta hitro ugotovila, da sta otroka odraščala v skrhanem družinskem okolju. Naslednji dan pa je sledilo grozljivo odkritje. Samotar Hays, ki ima za seboj eno najtežjih vojnih izkušenj v Vietnamu - bil je slednik v džungli -, se je podal v okoliške gozdove in našel Willovo truplo. Podobno kot v prvi sezoni Pizzolatto daje slutiti, da gre morda za ritualni umor in ni se mogel izogniti niti sektaškim, okultnim indicem, tokrat v obliki slamnate lutke, ki postane glavna sled detektivov v odkrivanju storilca/ev.

Tri časovna obdobja

Pomembna razlika v primerjavi s prvo sezono pa je, da se dogajanje razprostira čez tri časovna obdobja - leto 1980, ko otroka izgineta, leto 1990, ko na dan privrejo novi indici o primeru, ter leto 2015, ko že rahlo dementni Hays pred televizijsko kamero ponovno obuja vse turbulentne dogodke, povezane z izginotjem otrok. “Pred tem primerom se mi je zdelo, da obstajata obdobji pred in po Vietnamu, ampak danes menim, da je moje življenje razdeljeno na čas pred tem primerom in po njem,” je povedal Hays. Prav Mahershala Ali, ki se z lahkoto seli iz enega obdobja v drugo in se skuša približati posebnežu Rustu Cohlu iz prve sezone, je poleg temačne in zagonetne zgodbe glavni steber precej obetavnega najnovejšega Pravega detektiva.


Najbolj brano