Poslednji Jedi Disneyju v treh tednih prinesel več kot milijardo dolarjev

Ameriška filmska družba Disney je v treh tednih s predvajanjem zadnje epizode sage Vojna zvezd Poslednji Jedi po vsem svetu zaslužila že več kot milijardo dolarjev, kažejo podatki agencije za spremljanje zaslužkov Exhibitor Relations. Disney je sicer že drugo leto zapored presegel šest milijard dolarjev prihodkov.

Ameriška filmska družba Disney je v treh tednih s predvajanjem zadnje epizode sage Vojna zvezd Poslednji Jedi po 
vsem svetu zaslužila že več kot milijardo dolarjev. Foto: Jonathan Olley
Ameriška filmska družba Disney je v treh tednih s predvajanjem zadnje epizode sage Vojna zvezd Poslednji Jedi po vsem svetu zaslužila že več kot milijardo dolarjev. Foto: Jonathan Olley

LOS ANGELES > "Ne bi mogli biti bolj hvaležni vsem oboževalcem po svetu za njihovo podporo," je dejal direktor Walt Disney Studios Alan Horn. "Ta uspeh je poklon edinstveni ekipi na Walt Disney Studios in Walt Disney Company ter izjemnim filmskim ustvarjalcem, s katerimi imamo priložnost delati," je poudaril.

V zadnjih štirih prazničnih dneh so s Poslednjim Jedijem v Severni Ameriki zaslužili 66,8 milijona dolarjev, v treh tednih predvajanja pa 531,5 milijona, s tem pa je postal tudi najuspešnejši film leta 2017 v Severni Ameriki. Prehitel je drug Disneyjev film Lepotica in zver, ki jim je prinesel 504 milijone dolarjev prihodkov.

Na mednarodnem trgu so medtem z zadnjo epizodo franšize Vojna zvezd zabeležili 534,8 milijona prihodkov, in s tem presegli milijardo dolarjev, so sporočili iz Disneyja. Najuspešnejši film je bil Lepotica in zver, s katerim so vse skupaj zaslužili 1,3 milijarde dolarjev.

Skupni prihodki ameriškega konglomerata so lani znašali 6,5 milijarde dolarjev, kar pomeni, da je bilo leto 2017 eno najuspešnejših v zgodovini. S tem so že drugo leto zapored presegli mejo šestih milijard dolarjev.

V ZDA so svetovno predpremiero osmega nadaljevanja sage Vojne zvezd, ki gledalce po vsem svetu osvaja že od leta 1977, predvajali 9. decembra. Drugi del iz nove trilogije te franšize, ki jo ustvarja Lucasfilm, katerega lastnik je Disney, je na redni spored kinematografov prišel teden kasneje.

V Poslednjem Jediju nadaljujejo sago o Luku Skywalkerju. V epski pustolovščini, ki razkrije stoletja trajajoče skrivnosti Sile in prinaša odkritja v povezavi s preteklostjo, se tej galaktični legendi pridružijo junaki iz sedmega dela Sila se prebuja. Mark Hamill je Luke Skywalker, Carrie Fisher princesa Leia, Adam Driver zloglasni Kylo Ren, Daisy Ridley pa upodablja Rey.

Več o filmu preberite: So Jediji precenjeni?


Najbolj brano