Od posebne družine do TEŠ 6

Danes ob 20.30 bo v izolskem Art kinu Odeon primorska premiera Družine, najboljšega lanskega filma na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Rokom Bičkom. Jutri ob 21. uri bo na sporedu še ena primorska premiera - predvajali bodo dokumentarec Mesto svetlobe, projekciji pa bo prav tako sledil pogovor z režiserjem Markom Kumerjem Murčem.

Bičkov celovečerec Družina bo na spored izolskega Art kina 
Odeon prišel na  drevišnji Caprisovi premieri ob 20.30.
Bičkov celovečerec Družina bo na spored izolskega Art kina Odeon prišel na drevišnji Caprisovi premieri ob 20.30.  

IZOLA > Rok Biček (1985) je vodilno ime slovenskega filma mlajše generacije. Nase je opozoril že s študentskim filmom Lov na race (2010), ki je bil predstavljen tudi na rotterdamskem filmskem festivalu, znanem po detektiranju obetavnih talentov. Od tedaj se je njegova filmska pot strmo vzpenjala. S svojim celovečernim prvencem Razredni sovražnik je pometel s konkurenco na Festivalu slovenskega filma leta 2013 in zanj prejel pet vesen. Še kar nekaj let pred Razrednim sovražnikom je Biček začel zelo nenavaden filmski projekt: deset let je obiskoval Mateja in njegovo družino na Dolenjskem, ki pa ni običajna. Matej se je namreč rodil v družini s posebnimi potrebami, Biček pa se je z opazovalno metodo lotil spremljanja zgodbe njegovega življenja, z vsemi vzponi in padci. Družina je svetovno premiero doživela poleti na filmskem festivalu v Locarnu, kjer je osvojila nagrado kritike, v Portorožu pa vesno za najboljši film.

Jutri v Izolo prihaja Marko Kumer Murč, ki se je v dokumentarcu Mesto svetlobe lotil največjega energetskega projekta v zgodovini države - gradnje šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj skozi intimne portrete štirih družin.


Najbolj brano