Od danes v kinih dokumentarec o Vladu Kreslinu

Na današnji 65. rojstni dan Vlada Kreslina na redni spored kinematografov prihaja dokumentarec o njem Poj mi pesem v režiji in po scenariju Mirana Zupaniča. Celovečerni dokumentarni film ponuja uvid v ključne dele ustvarjalne rasti Kreslina in obenem oriše kulturni kontekst, znotraj katerega deluje že več kot 40 let.

Na današnji 65. rojstni dan Vlada Kreslina na redni spored 
kinematografov prihaja dokumentarec o njem Poj mi pesem v 
režiji in po scenariju Mirana Zupaniča.
Na današnji 65. rojstni dan Vlada Kreslina na redni spored kinematografov prihaja dokumentarec o njem Poj mi pesem v režiji in po scenariju Mirana Zupaniča. 

LJUBLJANA > Kreslin v filmu v produkciji Arsmedie ob peščici najbližjih, številnih fotografijah in arhivskih posnetkih nastopov in koncertov spregovori o sebi in svoji glasbeni poti. Film je odprl letošnji 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe).

Kot je na novinarski projekciji pred festivalom Liffe dejal Zupanič, je Kreslin "velika, široka in tudi precej globoka panonska reka in ko si na taki reki, se je najboljše prepustiti toku". Njuno sodelovanje je označil kot "zelo lepo, bogato in prijetno obdobje", v katerem se je glasbenik pokazal kot "izjemno odprt, odkrit, dober človek" ter kot izjemno inspirativen ustvarjalec.

Kreslin se je rodil 29. novembra 1953 v Beltincih. Na začetku svoje kariere je bil bobnar glasbene skupine Apollo. Leta 1983 se je priključil skupini Martin Krpan. Skupina je leta 1991 razpadla, Kreslin pa je stopil na pot samostojne kariere. Pozneje je ustanovil bend Mali bogovi, znan pa je tudi po sodelovanju z godčevsko skupino Beltinška banda, s katero je izdal več zgoščenk.

Številne njegove pesmi, kot sta Tista črna kitara in Namesto koga roža cveti, so z leti ponarodele, zaslužen pa je tudi zato, da so številne že pozabljene narodne pesmi ponovno oživele. Izdal je več kot 15 albumov in napisal glasbo za več slovenskih filmov. Zadnji album Če bi midva se kdaj srečala je izdal leta 2015, pri založbi Beletrina pa je nedavno izšla knjiga Zakartana ura, v kateri je Kreslin zbral pesmi, nastale v zadnjem desetletju.


Najbolj brano