Evropska filmska akademija za življenjsko delo nagradila Wernerja Herzoga

Evropska filmska akademija (EFA) je naznanila, da letos nagrado za življenjsko delo za izjemen filmski opus namenja nemškemu režiserju Wernerju Herzogu. Nagrado bodo režiserju podelili na 32. podelitvi evropskih filmskih nagrad, ki bo 7. decembra potekala v Berlinu, so sporočili z akademije.

Evropska filmska akademija (EFA) je naznanila, da letos nagrado 
za življenjsko delo za izjemen filmski opus namenja nemškemu 
režiserju Wernerju Herzogu.  Foto: Vir: Wikipedia
Evropska filmska akademija (EFA) je naznanila, da letos nagrado za življenjsko delo za izjemen filmski opus namenja nemškemu režiserju Wernerju Herzogu.  Foto: Vir: Wikipedia

BERLIN > Werner Herzog se je rodil v Münchnu leta 1942, odraščal pa je v odročni vasici v bavarskih gorah. Do enajstega leta sploh ni bil seznanjen s tem, da film obstaja, s 15 leti pa ga je ta umetnost začela zanimati. Ker ga pri ustvarjanju filmov nihče ni želel finančno podpreti, je v zadnjih letnikih srednje šole delal v nočni izmeni kot varilec. Kmalu se je peš odpravil odkrivat svet. Svoj prvi kratki film je posnel pri 19-ih letih. Študij zgodovine in literature je opustil, je navedeno v biografiji, ki so jo posredovali z akademije.

Od prvega filma iz leta 1962 je Herzog režiral, produciral in napisal scenarije za več kot 70 igranih in dokumentarnih filmov. Za prvi celovečerni film Znaki življenja (1968) je prejel posebnega srebrnega medveda na filmskem festivalu Berlinale ter nemško nacionalno filmsko nagrado za igrani film.

Med njegovimi najbolj znanimi filmi so Aguirre, srd božji (1972), Nosferatu, fantom noči (1979) in Fitzcarraldo (1982), v katerih je glavno vlogo igral Klaus Kinski. Pogosto težaven odnos med igralcem in seboj kot režiserjem je Herzog portretiral v dokumentarnem filmu Moj najboljši prijatelj - Klaus Kinski (1999).

Za Fitzcarralda je Herzog prejel nagrado za režijo v Cannesu. Kot so še zapisali pri EFA, v izjemen Herzogov opus sodijo še filmi Skrivnost Kasparja Hauserja (1974), za katerega je prejel veliko nagrado žirije v Cannesu, Lekcije v mraku (1992), Invincible (2001), Človek grizli (2005), Srečanja na koncu sveta (2007), Pokvarjeni poročnik: New Orleans (2009) ter Jama pozabljenih sanj (2010).

Herzog je stopil tudi pred kamero, med njegovimi najbolj znanimi vlogami pa sta oče v eksperimentalni drami režiserja Harmonyja Korinea, naslovljeni Julien Donkey-Boy (1999), ter kriminalec v akcijskem filmu Jack Reacher (2012) v režiji Christopherja McQuarrieja. Izdal je tudi okoli deset proznih del, režiral prav toliko oper ter ustanovil svojo filmsko šolo Rogue Film School.


Najbolj brano