Filmi brez mask in lepotičenja, vendar s srcem

V Gorjanskem se je s ponedeljkovo projekcijo filma Pust Gorjansko 2010 avtorja Jordana Štreklja pričel mesec gorjanskega filma, s katerim želijo v vasi spodbuditi predvajanje amaterskih filmov, ki na tak ali drugačen način pričajo o življenju v vasi.

Jordan Štrekelj je predstavil prvi film  v mesecu gorjanskih 
filmov. Foto: Petra Mezinec
Jordan Štrekelj je predstavil prvi film v mesecu gorjanskih filmov. Foto: Petra Mezinec

GORJANSKO > Zamisel o predvajanju niza gorjanskih filmov se je porodila skupini domačinov, ki so se, malo za šalo in malo zares, združili pod okrilje Filmske industrije Gorjansko ali krajše - Figo.

“Pred leti sem začel presnemavati stare kasete. Ugotovil sem, da se je nabralo veliko posnetkov, ki so toliko let kasneje še zanimivejši. Začeli smo se pogovarjati, da bi zbrali amaterske filme po vasi in jih predstavili,” je v imenu Filmske industrije Gorjansko povedalMarijan Zega. Želijo si zbrati še več posnetkov, ki pričajo o življenju v vasi, in nadaljevati z njihovim predvajanjem.

“V Gorjanskem so trije prazniki: pust, martinovo in vsaka sobota,” se je pošalil avtor prvega filma Jordan Štrekelj. Skupaj z novinarko televizijske postaje Janci in radia Wowce - vlogo je odlično odigrala Nataša Birsa - sta se na pustni torek leta 2010 pomešala med maske in starejše vaščane spraševala o pustni tradiciji v Gorjanskem.

“Razmišljal sem, ali bi film krajšal ali ne. Nato sem se odločil, da je to film za Gorjance in je zato precej dolg,” je pojasnil Štrekelj. Odločitev je bila prava, devet let kasneje je film več kot le prikaz pusta v neki vasi. Je tudi dragocen spomin na besede in podobe vaščanov, ki jih mogoče ni več.

V ponedeljek, 18. februarja, bodo potovali še dlje v preteklost in obudili spomin na Pohod prijateljstva Gorjansko - Mavhinje. Film je leta 2000 posnel Marijan Zega. 25. februarja bo sledila projekcija filma Žalne slovesnosti na vojaškem pokopališču v Gorjanskem leta 1996 avtorja Pavla Godniča. V četrtek, 28. februarja, si bo mogoče ogledati dokumentarni film Danijela BožičaPesem kamna.

Čeprav je le zadnji film profesionalni, pa je dokumentarna vrednost amaterskih filmov, ki jih bodo v prihodnjih tednih predvajali v Gorjanskem, velika, je prepričan Božič: “Pri teh filmih niso pomembni montaža in rezi. Delani so s srcem in željo v živo prikazati dogajanje. Brez mask na obrazu in lepotičenja.”


Najbolj brano