Festival za vse generacije sanjajočih duš

9. Primorski pravljični festival je tudi letos v Izolo pripeljal mnoge ustvarjalke in ustvarjalce, ki izzivajo domišljijo in predvsem pripovedujejo. Danes, na 100. obletnico njegove smrti, se bodo Cankarju ob 17. uri v izolski mestni knjižnici poklonili z delavnico Pehar suhih hrušk.

Študentke bodo prihodnji torek animirale like v dveh predstavah.
Študentke bodo prihodnji torek animirale like v dveh predstavah.  

IZOLA > “Vsaka lepa, dobra stvar je kakor majhno seme, ki ga posadiš in zalivaš, zanj skrbiš, neguješ z ljubeznijo. In nekega dne se zaveš, da je zraslo drevo. Ta semena so gotovo otroci, ki jim posvečamo veliko pozornosti,” je prepričana Aljoša Križ, pripovedovalka in srce festivala, ki je nastal zlasti v želji, da bi gojili ljudsko izročilo pripovedovanja. “Kajti v njem ni shranjen le spomin na nekdanje dni, na čas, ki ga več ni, temveč veliko modrosti in napotkov za današnji čas. Ljudsko izročilo je pravi priročnik življenja za vse čase,” dodaja prirediteljica. Tudi letos so poskusili sestaviti program tako za izolske vrtce in šole kakor za Dom upokojencev ter poseben sklop za izven. Za šole in vrtce pripravljajo dogodke, predstave in predavanja, ki so jih ustvarili primorski ustvarjalci v zadnjem letu in premierno zaživijo prav na festivalu. Letos so delavnice potekale na temo dreves. Pod vodstvom mentorjev iz dveh izolskih društev, Mari o net.te in VNL Izola, jih bo sklenilo skupno postavljanjem razstave, ki bo v Sončni dvorani na ogled do 10. januarja. Tudi letos je bilo nekaj delavnic v italijanskem jeziku: jutri ob 17. uri bo v Manziolijevi palači Fulvia Grbac vodila otroke od 5. do 9. leta na delavnici Pastrocchi da favola.

Kamišibaj gledališče sta zastopali predstavi MartaMartine Ljubič in KokoškaMelonja Aljoše Križ, ki so ju že zaigrali v Varstveno delavnem centru Mavrica, te dni pa bosta razveseljevali še v varstvu Ot(r)ok.

Vsako leto skušajo festival zaznamovati z vsaj enim dogodkom slovenskega priznanega umetnika. Današnjo delavnico pod mentorstvo Vanje Čibej iz društvo VNL Izola so posvetili Ivanu Cankarju in njegovi pripovedi Pehar suhih hrušk, ki jo bo ob 17. uri gostila Mestna knjižnica Izola.

Zadnja leta se z nastopi lutkovnih animacij na festivalu predstavijo tudi študentje Univerze na Primorskem. Prihodnji torek bodo v Mestni knjižnici Julijana Lorber, Janja Gartner in Nina Cvek, Špela Barbiš, Ana Fajdiga in Tea Zlosel pod mentorstvom Jelene Sitar Cvetko animirali Matičetove sanje in Jajce brez primere Lea Lionnija. “To so redko zaigrane predstave, polne sveže mladostne ustvarjalnosti, iznajdljive izvirne izvedbe lutk mladih ustvarjalcev,” zatrjuje Križeva.

Med znanimi imeni, ki so minule dni že nastopila, so Andrej Rozman Roza, Klarisa Jovanović s kitaristom Luko Ropretom, Anja Štefan in drugi. “

A festival ne bi obstal brez požrtvovalnosti mnogih, brez truda in dela vseh kulturnih organizacij v Izoli in pripravljenosti za sodelovanje izolskih ustvarjalcev. Pa vsakoletne podpore občine,” še pove Aljoša Križ.


Najbolj brano