Fantazijski drami največ nominacij

Tudi v nominacijah za zlate globuse, ki veljajo za neuradno napoved prestižnejših filmskih nagrad oskar, je kraljeval Guillermo del Toro z Obliko vode, a dejanski izkupiček je bil bolj pičel - osvojil je le dve nagradi. Ali se mu podobna usoda obeta tudi na prihajajočih oskarjih, kjer je dobil kar 13 nominacij?

Oblika vode je  pripoved o ljubezni med nemo žensko in 
morsko pošastjo v ujetništvu, postavljena v čas hladne 
vojne.
Oblika vode je pripoved o ljubezni med nemo žensko in morsko pošastjo v ujetništvu, postavljena v čas hladne vojne. 

LOS ANGELES > > Obliki vode, ki je prepoznavna guillermovska fantazijska drama, z osmimi nominacijami sledi visokooktanska vojna drama DunkirkChristopherja Nolana, ki je eden najvznemirljivejših vojnih filmov zadnjih let. Na tretjem mestu je s sedmimi nominacijami tragikomična coenovska drama Trije plakati pred mestomMartina McDonagha. Slednja je bila sicer absolutna zmagovalka na nedavni podelitvi zlatih globusov, in sicer je osvojila nagrade za najboljši dramski film, glavno žensko vlogo (Frances McDormand), scenarij (Martin McDonagh) in stransko moško vlogo (Sam Rockwell).

V igri za najboljši film je tudi subtilna drama o odraščanju in odkrivanju lastne homoseksualnosti Pokliči me po svojem imenuLuce Guadagnina, ki je v ZDA pravcati indie hit. Po lanski nepričakovani zmagi Mesečine, ki tudi obravnava omenjeno tematiko in je osvojila oskarja za najboljši film, se sreča letos morda nasmehne tudi Guadagninu. Poleg manj znanih Najtemnejše ureJoea Wrighta, “rasistične grozljivke” Zbeži!Jordana Peelea in Lady BirdGrete Gerwig sta v igri za najboljši film še dva težkokategornika, Paul Thomas Anderson in Steven Spielberg.

Po izjemni drami Tekla bo kri z Danielom Dayjem Lewisom v glavni vlogi, za katero je leta 2008 osvojil tudi oskarja za najboljšo glavno moško vlogo, je Andersonu še enkrat in morda tudi zadnjič uspelo velikega igralca privabiti v svojo ekipo. V Fantomski niti Day Lewis igra slovitega damskega krojača Reynoldsa Woodcocka, ki je oblačil tudi britansko kraljevo družino in številne filmske zvezde, ki pa je bil navkljub vsemu blišču britanskega jet seta v zasebnem življenju zapriseženi samec ... Vse dokler ne sreča muze svojega življenja. Po igralčevih napovedih naj bi to bila njegova zadnja filmska vloga. Spielberg z Zamolčanimi dokumenti, ki obravnavajo resnično dogajanje v zvezi s škandalom, povezanim s tako imenovanimi pentagonskimi dokumenti, doslej ni imel sreče. Dobil je šest nominacij za zlate globuse, a osvojil ni niti ene nagrade. Na oskarjih mu kaže še slabše, osvojil je samo dve nominaciji, poleg omenjene še za najboljšo glavno žensko vlogo, ki jo je odigrala Meryl Streep.

Poleg del Tora se za režijskega oskarja potegujejo še Nolan, Peele, Gerwigova in Anderson, za izvirni scenarij pa poleg Oblike vode še Ljubezen na prvo bolezen, Zbeži!, Lady Bird in Trije plakati pred mestom.

Za glavno žensko vlogo so nominirane še McDormandova, Margot Robbie (Jaz, Tonya), Saoirse Ronan (Lady Bird) in Meryl Streep. V enaki moški kategoriji na oskarja upajo Timothee Calamat (Pokliči me po svojem imenu), Daniel Day-Lewis, Daniel Kaluuya (Zbeži!), Gary Oldman (Najtemnejša ura) in Denzel Washington (Roman J Israel, Esq.).


Najbolj brano