Drevi Poletna muzejska noč

Drevi bodo po vsej deželi svoja vrata spet na stežaj odprli muzeji in galerije. Poletna muzejska noč bo seveda živahna tudi na Primorskem.

V Pokrajinskem muzeju Koper so ogled izbranih umetnin z 
aktivnimi 3D očali včeraj že predstavili novinarjem.  Foto: Andraž Gombač
V Pokrajinskem muzeju Koper so ogled izbranih umetnin z aktivnimi 3D očali včeraj že predstavili novinarjem.  Foto: Andraž Gombač

PRIMORSKA > V Pokrajinskem muzeju Koper so že včeraj predstavili novosti. Kot prvi v Sloveniji in po besedah direktorja Luke Jurija tudi med prvimi na svetu so likovne mojstrovine na ogled postavili v treh dimenzijah. To so dosegli s pomočjo italijanskega podjetja Evolving. Izbrane slike od 14. stoletja do leta 2018 so si včeraj z aktivnimi 3D očali že ogledali novinarji, javnost pa si jih bo premierno drevi, začenši ob 22. uri, vrata pa bodo odprli že ob 18. uri. V etnološki zbirki na Gramscijevem trgu bodo predstavili dopolnjeno suhozidno “kažeto”, brezplačen bo tudi obisk zvonika na Titovem trgu.

Ob 20. uri bodo Obalne galerije Piran v koprski Meduzi odprle razstavo Podrejanja, na kateri se bosta predstavili Nina Čelhar in Monika Slemc, v Loži pa je na ogled razstava keramike Antona Flega.

V Mestni galeriji Piran bo kiparka Gail C. Morris ob 18. uri vodila skozi svojo razstavo, v Galeriji Herman Pečarič so na ogled grafike Fulvie Grbac, v Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran pa bodo ob 21. uri odprli razstavo Slovenske ladje - šest ladij Splošne plovbe. Dogajanje bosta obogatila koncerta El Tajo pod vodstvom Enza Hrovatina in CANZONIDAMARE (harmonikar Marsell Marinšek in pevka Miriam Monica). V portoroškem Monfortu je na ogled pregledna razstava Arhitekt Edo Mihevc.

Tudi o živalih

Goriški muzej na gradu Kromberk gosti razstavo iz Etnografskega muzeja v Zagrebu O živalih in ljudeh. Na Kolodvoru je na ogled Državna meja na Goriškem 1945-2014, na Pristavi Na šverc - tihotapstvo na Goriškem po drugi svetovni vojni, v vili Bartolomei v Solkanu Začasna meja: življenje in hrepenenje v coni A (1945-1947), na gradu Dobrovo pa arheološka razstava o raziskavah v cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem v Brdih. Na ogled bo tudi muzejska zbirka v Ajdovščini.

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo obiskovalce popeljali skozi stalno razstavo Pilonovih del in med fotografije Wilhelma Heiligerja.

Fotografije, humor ...

V Tolminskem muzeju bodo pripravili delavnice (Naučimo se kvačkanja, Milo ni drago!, Naj bo barvito), vodili po razstavi Druga koža, med 20. in 22. uro bo na programu Kaj se skriva spodaj?, zabavno-humorističen program Čaževega uličnega gledališča.

V Lipici vabijo k raziskovanju Muzeja Lipikum, Galerije Avgusta Černigoja, muzejske zbirke kočij in stalne razstave fotografij Joca Žnidaršiča. V filmskem muzeju v Divači bo ob 20. uri koncert Slovenski film skozi otroški glas.

Z raznolikim programom bodo obiskovalce kratkočasili v Parku vojaške zgodovine v Pivki, v Notranjskem muzeju Postojna bodo pripravili delavnico Krasna učilnica in vodili po stalni razstavi Muzej Krasa.

Na premskem gradu bodo ob 18. uri odprli Pogled skozi objektiv, razstavo udeležencev foto delavnice v večgeneracijskem centru Točka moči Dom na Vidmu Ilirska Bistrica pod mentorstvom Foto kluba Sušec. Ob 19.30 uri bo sledil koncert Tržaškega baročnega orkestra Cum Jubilo.  


Najbolj brano