Črta in vzorci kot navdih narave

Umetnika, ki ju druži ljubezen do geometrije, se spogledata in planeta v smeh. Beti Bricelj in Đanino Božić sta pač spontana in iskriva, povsem drugačna pa je njuna likovna umetnost - geometrija v najbolj žlahtni podobi.

Beti Bricelj in Đanino Božić  pred galerijo Insula Foto: Alenka Penjak
Beti Bricelj in Đanino Božić pred galerijo Insula Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Razstava Slike in objekti je polna presenečenj, ki pa se razkrijejo šele, ko obiskovalec stopi bliže umetniškim delom. Ustvarila sta jih Beti Bricelj in Đanino Božić, ki ju je na predsinočnji otvoritvi v izolski galeriji Insula predstavil likovni kritik in kustos Dejan Mehmedovič.

Tehnika rezanega metala, v katero se je vztrajno in natančno potopil Đanino Božić ter jo poimenoval organska geometrija, zaradi svojega srebrnega sijaja in svetlobe, ki se igra na neštetih lističih, ustvarja domala premikajoče se podobe.

“Navdihnila me je narava,” pravi v Pulju rojeni umetnik in dodaja: “Zanima me red in čeprav mu pridam nekaj kaosa, je vsaka poteza natančno izračunana. V veliko zadovoljstvo mi je bilo izdelovanje slik, ob katerih sem si drznil pomisliti, da se lahko primerjajo z ustvarjanjem geometrijskih likov v naravi.”

Z geometrijo se v Postojni rojena Beti Bricelj ukvarja že leta. Tokrat pa se je posvetila kocki in gledalca povabila k posebni igri, v kateri se zaveš, da kocke ne moreš prijeti, a skušaš storiti natanko to. “To so dolgoletne študije, v katerih so me vodila vprašanja, kako ena barva vpliva na druge, kakšni učinki prostora ob tem nastanejo,” pojasnjuje Beti Bricelj, ki se s kocko predstavlja prvič. Kmalu se bo še v pariškem Salonu novih realnosti.

“Moje slikarstvo je konstruktivizem, ne prenese napake in vsak zakaj ima svoj zato. Čeprav v njem ni spontanosti, me spontanost tu in tam obišče, in takrat se ji prepustim - ko se zmotim in mi tako imenovana napaka porodi novo idejo,” proces ustvarjanja opisuje umetnica, ki veliko časa preživi na Škotskem, zlasti pozimi. “Vsa moja kreativnost je v delanju skic, za kar je zima na Škotskem idealna,” skromno pove, a se obenem s ponosom zazre v barvne iluzije, ki krasijo galerijske stene.


Najbolj brano