Cankarjevi brki spet plešejo v tržaški burji

Kako bi se ob stoletnici njegove smrti primerno in hkrati s svežim elanom oddolžili Ivanu Cankarju, in sicer v mestu, ki je bilo za življenje in delo znamenitega slovenskega pisatelja ključnega pomena? Skupina ustanov in organizacij slovenske manjšine v Italiji si je zamislila vrsto kulturnih prireditev v Trstu.

   Niz poklonov Cankarju je predstavil Martin Lissiach.   Foto: Damjan Balbi
Niz poklonov Cankarju je predstavil Martin Lissiach.  Foto: Damjan Balbi

TRST > Koordinacijo dogodkov Cankarjevo leto v Trstu je prevzela Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), program pa je pred dnevi na sedežu krovne organizacije podrobno opisal Martin Lissiach.

Že minulo soboto popoldne so v organizaciji Slovenskega kluba in pod vodstvom profesorice Marte Ivašič, pripravili vodeni ogled po Cankarjevem delavskem Trstu, kjer je pisatelj predaval sedemkrat: petkrat v Delavskem domu v Slataperjevi ulici in dvakrat v Delavskem domu v Ulici Madonnina, ki so ga fašistični škvadristi pozneje razdejali; danes stoji samo še ta zgradba. Ogled Cankarjevega Trsta se je sklenil na Velikem trgu.

Italijanski someščani oziroma vsi tisti, ki o slovenskem dramatiku in pisatelju vedo malo ali nič, bodo na svoj račun prišli danes ob 14. uri v predavalnici E1 Narodnega doma v Ulici Filzi. Katedra za slovenski jezik na oddelku za tolmače in prevajalce tržaške univerze vabi na predavanje Jadranke Cergol, ki bo pod naslovom Ivan Cankar: Bios e Opus v italijanščini govorila o življenju, delu in kritični misli pisatelja in dramatika.

Večina dogodkov se bo vsekakor zvrstila jeseni oziroma pozimi, ob 100. obletnici Cankarjeve smrti 11. decembra. Na začetku oktobra bodo literarni in kulturni navdušenci v okviru izleta Zveze slovenskih kulturnih društev odkrivali Cankarjevo Ljubljano. Narodna in študijska knjižnica bo s predavanjem Petra Kolška v ospredje postavila temo Cankarja in žensk. Potujoča prireditev krožka Krut Starosta mali princ bo letos v celoti posvečena Cankarjevemu liku.

Niti strastni bralci in ljubitelji knjig ne bodo razočarani. Založništvo tržaškega tiska pripravlja prevod izbora Cankarjeve proze, ki jo ureja Marija Mitrović. Založba Comunicarte Edizioni bo izdala povest Hlapec Jernej in njegova pravica v prevodu Darje Betocchi. Center za slovenščino kot drugi ali tuj jezik bo s študenti oddelka za tolmače in prevajalce poskrbel za oblikovanje Antologije literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike. Decembra bo v organizaciji Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm dvodnevni strokovni simpozij, Slovensko stalno gledališče Trst pa pripravlja repertoar z marsikaterim presenečenjem, povezanim s Cankarjem.

Partner pri poklonu Cankarju je tudi Glasbena matica, organizatorji pa vsa društva in ustanove, ki bi želeli sodelovati pri projektu, vabijo, naj se jim pridružijo. Informacije in novice so na voljo na spletni strani cankar-trst.org, ki jo je oblikovala Jaruška Majovski, in na namenski facebook strani.

Vabljivo grafično podobo Cankarjevega leta v Trstu je ustvaril Aleš Brce. Razpoznavnim pisateljevim brkom je s ščepcem ironije dodal aktualen pridih, saj spominjajo na pristni “hipsterski” element, na pripadnike alternativne subkulture. Diagonalno postavljeni brki dajejo vtis miganja, kar simbolično priklicuje močne sunke burje. Zlata barva pa logotipu daje nekaj jubilejnega, elegantnega pridiha.


Najbolj brano