29. Liffe: od nemškega posebneža Petzolda do težko pričakovanih predmpremier

Od danes so na voljo vstopnice za 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki bo potekal od 7. do 18. novembra. Kot je napovedal programski direktor festivala Simon Popek, je letos program Perspektiv precej komunikativen, s filmi, ki predstavljajo satirične preslikave realnosti. Liffe odpirata in zapirata filma slovenskih ustvarjalcev.

Kot je napovedal programski direktor festivala Simon Popek, je 
letos program Perspektiv precej komunikativen, s filmi, ki predstavljajo satirične preslikave realnosti.

 Foto: Daniel Novakovic
Kot je napovedal programski direktor festivala Simon Popek, je letos program Perspektiv precej komunikativen, s filmi, ki predstavljajo satirične preslikave realnosti.  Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Kot je v uvodniku letošnjega festivala zapisal Popek, bo "vsega tudi tokrat za vsakogar dovolj". Festival se bo začel 7. novembra s projekcijo dokumentarnega filma Mirana ZupaničaPoj mi pesem, intimnega portreta slovenskega glasbenika Vlada Kreslina, sklenil pa ga bo film Olma Omerzuja, ki deluje na Češkem in se tokrat predstavlja s filmom ceste z najstniškima junakoma Zimske muhe.

V tekmovalni program filmov mladih perspektivnih avtorjev je uvrščenih deset filmov, med katerimi je tudi zmagovalni film 21. Festivala slovenskega filma Ne bom več luzerka v režiji Urše Menart. Po Popkovih besedah je zanimivost letošnjih Perspektiv, da vključujejo filme, ki obravnavajo resne teme, a pogosto vključujejo komični element. Kot igrivo je opisal Bojevnico v režiji Benedikta Erlingssona, kot asketsko sugestivni Tovor v režiji Ognjena Glavonića, kot karikirajoči pa Malo belo lažTomasa Alzamore.

Tretjič zapored so za Liffe tekmovalni program kratkih filmov Svet na kratko pripravili v društvu Kraken. Kot sta na današnji novinarski konferenci povedala Peter Cerovšek in Matevž Jerman, so v nabor uvrstili 15 kratkometražcev različnih žanrov, osredotočili pa so se predvsem na "nekonvencionalne avtorske poetike". Slovenske barve bo v programu zastopal animirani film Dušana Kastelica Celica.

Dva filma iz Perspektiv se dotikata tematike staranja. Gre za Dedinji režiserja Marcela Martinessija, v katerem je v ospredju razmerje dveh zrelih žensk, ter Hannah v režiji Andrea Pallaora s Charlotte Rampling v vlogi ženske, ki se spopada s posledicami moževe zaporne kazni. Starejši so tudi v ospredju filma Zdravilec režiserja Gjorceja Stavreskega, katerega zaplet je zgrajen okrog blaženja bolečin z marihuano.

Tekmovalni nabor za vodomec zaokrožajo še brutalno neposredni film Wolfganga FischerjaStiks, drama o spreminjajočem se obrazu ameriškega podeželja režiserke Chloe ZhaoJezdec ter psihološki triler, navdahnjen s posnetkom resničnega klica v sili 112, v režiji Gustava Möllerja.

Retrospektivi bosta posvečeni nemškemu režiserju Christianu Petzoldu ter češkemu novemu valu, kar se zdi Popku pomembno ob letošnji obletnici praške pomladi ter ob smrti dveh velikanov češkega filma, Miloša Formana ter Juraja Herzta. V fokusu bo Vzhod-severovzhod oziroma filmi ustvarjalcev, ki prihajajo iz republik nekdanje Sovjetske zveze. Za najmlajše so pripravili nabor filmov Kinobalon, med petimi filmi s programa pa bo svojega favorita izbrala tudi Kinotripova mladinska žirija. Ob festivalu bo potekal pester spremljevalni program.

Liffe je tudi platforma za številne predpremiere. Letos jih je v naboru 20. Poleg že omenjenega otvoritvenega Zupaničevega filma je v to izjemno priljubljeno sekcijo vključen tudi čutni, skorajda sanjski celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni. Nabor zelo zaznamujejo italijanske produkcije, saj si bo mogoče ogledati filme Dogman Mattea Garroneja, Hči moja v režiji Laure Bispuri, Srečen kot Lazzaro režiserke Alice Rohrwacher ter film Oni Paola Sorrentina o perverznem svetu korupcije in zabav italijanskih vplivnežev. Med predpremierami sta tudi najnovejši film Larsa von Trierja Hiša, ki jo je zgradil Jack ter norveški film o tragediji na otoku Utoya v režiji Erika Poppea. Liffe v omenjeni in drugih sekcijah prinaša več novih filmov priznanih režiserjev, med katerimi so Jean-Luc Godard, Gaspar Noe, Luca Guadagnino, Kiril Serebrenikov, Yorgos Lanthimos, Jafar Panahi ter režiserka Claire Denis. Po projekciji v Kranjski gori pa bo širšemu občinstvu predstavljen še srbski znanstveno-fantastični film Lazarja Bodrože Ederlezi vzhaja, v katerem igrata Sebastian Cavazza in Maruša Majer.


Najbolj brano