Madžar tri slovenska podjetja oškodoval za 350.000 evrov

Koprski kriminalisti so vložili kazensko ovadbo zoper 32-letnega Madžara s stalnim prebivališčem v Italiji in njegovo družbo s sedežem v Novi Gorici, ki se ukvarja z žaganjem in impregniranjem lesa, ker je oškodoval tri slovenska podjetja za skupaj približno 352.000 evrov. Grozi mu do deset let zapora.

KOPER > Osumljeni madžarski državljan je v imenu in za račun družbe iz Nove Gorice, katere direktor in večinski lastnik je, v letih 2017 in 2018 pri izvajanju poslov ogoljufal tri družbe iz Postojne, Sežane in Kopra. Vse tri so ga lani prijavile koprskim policistom.

V kriminalistični preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je osumljeni madžarski državljan leta 2017 pri družbi iz Postojne naročil dobave in prevoze lesa, v letih 2017 in 2018 je od družbe v Sežani najemal zemljišče z namenom izdelave sekancev, lani pa je pri družbi iz Kopra naročil organizacijo postopka uvoza in carinjenja blaga, pripeljanega iz Belorusije v Italijo.

Vse tri družbe so svoje poslovne obveznosti izpolnile in za to izdale račune, osumljeni oz. njegova družba pa storitev ni plačala, so danes sporočili iz koprske policijske uprave.

Madžar je predstavnike oškodovanih slovenskih družb dalj časa zavajal, jim obljubljal in zagotavljal, da bo izpolnil obveznosti ter poravnal neplačane račune iz naslova sklenjenih novih poslov družbe, ki mu bodo zagotovili sredstva za plačilo neporavnanih obveznosti. Po večmesečnem izgovarjanju in izmikanju pa je prekinil vso komunikacijo z oškodovanimi družbami in njihovimi predstavniki.

Zaradi njegovega nezakonitega ravnanja je bila najbolj oškodovana družba iz Sežane, za približno 276.000 evrov. Družbo iz Postojne je oškodoval za približno 74.000 evrov, družbo iz Kopra pa za približno 2000 evrov.

Kriminalisti so tudi ugotovili, da je osumljeni iz prejetih prilivov sredstev družbe iz Nove Gorice sam sebi izplačeval posojila, ni pa poplačal upnikov družbe. S temi dejanji je pridobil tej družbi približno 352.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Predkazenski postopek so kriminalisti zaključili in zoper osumljenega in njegovo družbo iz Nove Gorice na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali tri kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj poslovne goljufije. Grozi mu do deset let zaporne kazni.


Najbolj brano