Mineva leto dni od slovesa Borisa Pahorja, v Bruslju mu bodo posvetili razstavo

Ob prvi obletnici smrti Borisa Pahorja bodo drevi v Bruslju odprli razstavo, posvečeno pisatelju, prejemniku nagrade Evropskega parlamenta državljan Evrope in velikemu svetovljanu, ki se je uveljavil kot eden najpomembnejših pričevalcev fašističnega nasilja. Odprtju razstave bo sledil še pogovor s strokovnjaki in poznavalci Pahorjevega dela.

Na razstavi v Bruslju bo na  ogled tudi nekaj pisateljevih osebnih 
predmetov, kot so pisalna miza, tipkalni stroj, očala, čepica in 
plašč ter nekaj fotografij iz osebnega arhiva. Foto: Damjan Balbi
Na razstavi v Bruslju bo na ogled tudi nekaj pisateljevih osebnih predmetov, kot so pisalna miza, tipkalni stroj, očala, čepica in plašč ter nekaj fotografij iz osebnega arhiva. Foto: Damjan Balbi

BRUSELJ > Pahor, sicer prejemnik nagrade Evropskega parlamenta državljan Evrope, se je v slovenskem in mednarodnem prostoru uveljavil kot eden tistih, ki so najodločneje rekli 'ne' fašističnemu režimu. Prav zato bodo danes ob 18. uri, na prvo obletnico Pahorjeve smrti, v Evropskem parlamentu v Bruslju priredili razstavo, ki jo bodo z nagovorom pospremili predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak. Na ogled bodo postavljeni številni predmeti, med drugim tudi čezmejna priloga Boris Pahor 1913-2022, ki je ob Pahorjevi smrti nastala v sodelovanju Primorskih novic in Primorskega dnevnika.

“Z razstavo želimo širši evropski publiki ponuditi možnost vpogleda v izjemnost življenja in dela gospoda Borisa Pahorja. Slednji nam je s svojim zgledom trdoživosti, predvsem pa človekoljubnosti in velike ljubezni do življenja zapustil dragoceno sporočilo o pomenu vrednot, ki tvorijo jedro evropske ideje še dandanes, morda bolj kot kadarkoli poprej,” je v vabilu na razstavo zapisal evropski poslanec Matjaž Nemec.

Ob 18.30 se bo dogajanje preselilo v dvorano Spinelli 3G2 v Evropskem parlamentu, kjer pripravljajo pogovorni večer, na katerem bodo sodelovali dr. Tatjana Rojc, senatorka italijanske republike v Rimu, filozof in fotograf dr. Evgen Bavčar, prav tako prejemnik priznanja državljan Evrope, tržaška zgodovinarka in profesorica dr. Marta Verginella ter literarna teoretičarka dr. Urška Perenič.

Pahor je priznanje Evropskega parlamenta državljan Evrope prejel leta 2013. Za nagrado so ga, na pobudo nekdanje evropske poslanke Mojce Kleva Kekuš, predlagali vsi takratni slovenski evropski poslanci in poslanke. Ob prevzemu nagrade je takrat spregovoril predvsem o usodi Evrope. Dejal je, da je Evropa potrebna obnove, svojo novo pot pa naj bi gradila na načelih etike in svobode.


Najbolj brano