V novi številki Primorskih novic preberite

Med Koprčani se je razširila novica, da bo avtomobile na Ukmarjevem trgu to poletje nadomestil lunapark, kar se nekaterim zdi nedopustno. “Raje nič kot to. To je popolna degradacija tega elitnega prostora ob morju,” je slišati kritike. V koprski občini sicer mirijo strasti in napovedujejo postavitev mini zabaviščnega parka, ki naj ne bi imel ničesar skupnega z lunaparkom.

Na občini želijo prek začasne rabe prosto oblikovati izhodišča za  
preoblikovanje namembnosti Ukmarjevega trga. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na občini želijo prek začasne rabe prosto oblikovati izhodišča za preoblikovanje namembnosti Ukmarjevega trga. Foto: Zdravko Primožič/FPA

Višarje so naše, Rim je naš

Kolesarskemu romanju na Svete Višarje z izbruhom navdušenja je danes sledila šampionska parada Primoža Rogliča po rimskih ulicah. Rožnato majico je oblekel takrat, ko si je želel, torej ob koncu tritedenske dirke po Italiji in v 106. izvedbi vpisal na seznam zmagovalk tudi Slovenijo.

Dobre paliativne oskrbe na Primorskem zaenkrat še ni

Razprave o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so v ospredje pritegnile tudi vprašanja o dostopnosti paliativne oskrbe pri nas. V treh statističnih regijah, ki pokrivajo Primorsko, sploh še ni mobilnih paliativnih timov, ki bi umirajočim pomagali pri lajšanju bolečin in premoščanju psiholoških stisk ter bili v oporo tudi njihovim svojcem.

Svojce bodo lahko zaupali v varstvo osebju vile Napoli

V portoroški vili Napoli oziroma po novem vili Ane Bonifacio Viezzoli na Senčni poti 9 v Portorožu bo Dom upokojencev Izola v sredo odprl dnevni center za starejše. V prenovljeni secesijski vili iz leta 1903 so zagotovili tudi šest nujno potrebnih postelj za začasne namestitve, prve v Istri. S programom obeh dejavnosti bodo začeli 12. junija.

Kjer je ležala stara razbitina, vabi k ogledu nova umetnina

Po zaslugi grafitarskih podvigov, ki jih pripravlja Center mladih Koper (CMK), se koprski podhodi vse bolj spreminjajo v veliko odprto galerijo urbane umetnosti. Drugi Street Art Fest, ki traja že od minulega četrtka in se bo sklenil v sredo, je v mesto poleg novih muralov prinesel tudi pester spremljevalni program in grafitarske nadebudneže opremil s koristnimi napotki.

Nova šola v Sežani šele čez pet do deset let

Da je gradnja dodatne osnovne šole v Sežani nujna, so si bili enotni na nedavni okrogli mizi, na kateri so prvič tudi javno pretresali težave in rešitve dolgoletne prostorske stiske Osnovne šole Srečka Kosovela. Ker bo do začetka gradnje nove šole preteklo še najmanj pet let, bodo v vmesnem času iskali tudi nadomestne rešitve. Ena je selitev dela učencev v šolo v Dutovljah.

Po vzoru hiš za mlade družine razvijajo idejo o Cicibanovi vasi

V ajdovski občini se že nekaj let srečujejo s povečanim vpisom v vrtec. Da bi lahko sprejeli čim več otrok, so v zadnjih letih uredili dodatne oddelke na začasnih lokacijah, dolgoročno pa naj bi potrebam zadostil nov, 20-oddelčni mestni vrtec. A večmilijonska naložba bo prišla na vrsto šele po širitvi OŠ Šturje, pravijo na občini, kjer imajo na mizi novo idejo - model Cicibanove vasi.

Sladka rulada velikanka s šparglji je bila spet atrakcija

Pridelovanje špargljev ima v Orehovljah že zelo dolgo tradicijo, včasih so jih vozili tudi na Dunaj. Tej vrtnini domačini vsako leto pripravljajo praznik, ki s povorko vozov in tipičnimi jedmi privabi obiskovalce z vseh vetrov. Danes je bilo v športnem parku Java spet živahno, tudi letos je bila posebna atrakcija sladka rulada velikanka s šparglji.

Fascikli z dokumentacijo so se izgubili

Na koprskem okrajnem sodišču se je v petek znova začelo sojenje zaradi uničujočega požara, ki je 22. oktobra 2017 med ujmo izbruhnil v univerzitetnem kampusu Livade in povzročil za milijon evrov škode. Tožilstvo Andreju Gorjupu in Ivu Blaževiču očita kaznivo dejanje povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, a oba očitke odločno zanikata.

Z več kot dvema promiloma na avtocesti trčil v kombi

Na primorskih cestah se je minuli konec tedna ob gostem prometu zgodilo več nesreč. Na primorski avtocesti je bila gneča zaradi pijanega voznika, ki je pri Razdrtem trčil v kombi, še večja. Preveč alkohola je tudi vzrok za nesrečo, ki se je v soboto zvečer zgodila na Tolminskem.


Najbolj brano