Skupni projekt dveh gledališč v evropskem duhu

Med predavatelji delavnice bo režiserka Jasmin Kovic, ki je v SSG 
podpisala režijo muzikala Zadnjih pet let in otroškega muzikala 
Gregor in Silvija.
Med predavatelji delavnice bo režiserka Jasmin Kovic, ki je v SSG podpisala režijo muzikala Zadnjih pet let in otroškega muzikala Gregor in Silvija. 

Čezmejna evropska prestolnica kulture GO!2025, ki bo čez dve leti zaživela v Gorici in Novi Gorici, je že zdaj dober razlog za povezovanje italijansko in slovensko govorečih kulturnih ustanov. Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine in Slovensko stalno gledališče sta ujela priložnost z izvedbo skupne gledališke delavnice z naslovom Ricercando sulla via di GO!2025, ki je naletela na zelo razveseljujoč odziv. Organizatorji so prejeli namreč nad šestdeset prošenj za udeležbo, med katerimi je bilo treba izbrati manjše število kandidatov do 35 leta starosti, ki se bodo med 9. junijem in 15. julijem izpopolnjevali s šestimi predavatelji.

Projektna usmeritev, ki jo definira Bid Book GO!2025, je vezana na koncept brezmejnosti na različnih področjih gledališkega ustvarjanja. Igralci, režiserji, dramatiki, scenografi, kostumografi, oblikovalci luči in videov bodo razvijali svoje sposobnosti na področju kontaminacije med zvrstmi umetnosti in poglabljanja ustvarjalnega potenciala, ki izhaja iz stika med različnimi kulturami na obmejnem teritoriju.

Predavatelji so priznani umetniki z italijanske in s slovenske gledališke scene. Sodelovali bodo: pisatelj Mauro Covacich, italijansko-britanska pionirka strategije “samogledališča” Silvia Mercuriali, Gianfranco Berardi in Gabriella Casolari, ki sta reprezentativni duo nove dramaturgije, operni in dramski režiser Igor Pison ter igralka in docentka digitalne umetnosti Neda Rusjan Bric. Dramska in operna režiserka Jasmin Kovic pa bo na koncu poskrbela za zaključno delavnico, ki bo iz obravnavanih tem črpala potrebne elemente za morebitno zaključno uprizoritev, ki bo ovrednotila opravljeno delo.


Najbolj brano