Neslišani glasovi

SNG Nova Gorica in Mladi oder Amo sodelujta v Evropskem projektu za razvoj mladinske dramatike Young Europe IV: Unheard Voices. Triletni program je posvečen ustvarjanju novih mladinskih iger oziroma “učilniških komadov”, ki so za slovenski gledališki prostor novost. Prav tako se posveča širjenju kanona evropske dramatike z gledališkimi igrami, ki so bile v zgodovini spregledane.

Jaka Smerkolj Simoneti Foto: Lucija Rosc
Jaka Smerkolj Simoneti Foto: Lucija Rosc

Projekt se bo zaključil s sklepnim festivalom, in sicer aprila 2024 v Novi Gorici, kjer bodo odigrani vsi novonastali učilniški komadi. V projektu poleg SNG Nova Gorica sodeluje še sedem partnerjev pod okriljem Evropske gledališke konvencije (European Theatre Convention, ETC): Badisches Staatstheater Karlsruhe,Nemčija; Belarus Free Theatre, London, Anglija; Cyprus Theatre Organisation (THOC), Ciper; De Toneelmakerij, Amsterdam, Nizozemska; Junges! Staatstheater Braunschweig, Nemčija; Slovak National Drama Theatre, Bratislava, Slovaška; Teatru Malta, Malta.

Evropski literarni kanon je prežet z literaturo, ki so jo ustvarili beli heteroseksualni moški. Velika večina klasične literature se ukvarja z njihovimi pogledi na svet, zato se s projektom osredotočamo na glasove iz skupin na obrobju naše družbe, osredotočamo se na manjšine, katerih zgodbe so bile in so še vedno spregledane. Program je razdeljen na dva sklopa, ki se medsebojno prepletata in krepita.

Prvi del je namenjen ustvarjanju novih dramskih del za mlado občinstvo na teme različnih manjšin, kot so ženske, pripadniki drugih ras, migranti, pripadniki bikulturnega izvora ter LGBTQIA+ skupnosti. Za SNG Nova Gorica je razredni komad z naslovom Zvezdice napisal mlad dramatik in dramaturg Jaka SmerkoljSimoneti, ki je v našem gledališču že sodeloval z Mojco Madon pri predstavi 52 hertzov. Ustvarjalni proces nastajanja igre sta vodila dva mentorja - večkrat nagrajeni hrvaški dramatik Dino Pešut in dramaturginja Tereza Gregorič. Poleg tega se je Jaka Smerkolj Simoneti v procesu ustvarjanja udejstvoval različnih mednarodnih delavnic, ki so jih organizirali partnerji projekta. Na njih so se ukvarjali z vsebino in strukturo razrednega komada: igra naj ne bi bila daljša od 45 minut, torej ene šolske ure, ter na bi bila primerno zastavljena za igranje v učilnici. Namen igranja v učilnicah je gledališče pripeljati v šole, saj prav v razredu najdemo največ raznolikosti. Igro Zvezdice bo za novogoriško gledališče režirala uspešna mlada režiserka Živa Bizovičar, premiera pa bo januarja 2024 v prostorih Gimnazije Nova Gorica.

Drugi del evropskega projekta se ukvarja z že obstoječimi dramami, ki so jih napisale ženske ali predstavniki drugih manjšinskih skupnosti in so bile v zgodovini spregledane (forgotten plays). Vsaka partnerska hiša predlaga eno, ki naj bi se uvrstila v evropski gledališki kanon. Posebna strokovna komisija, pa se bo na koncu projekta odločila, katera tri besedila se dejansko vključi v kanon. Na zaključnem festivalu se bo izbrane spregledane drame predstavilo v obliki bralnih uprizoritev, ki jih bodo izvedli igralci SNG Nova Gorica.


Najbolj brano