V novi številki Primorskih novic preberite

Potem ko je pred meseci več redovnic opisalo spolne zlorabe jezuitskega patra Marka Rupnika, rojenega v Zadlogu pri Črnem Vrhu nad Idrijo, ki so jih potrdili tudi cerkveni vrhovi, so se ti zavili v molk. Tudi pater Rupnik od tedaj še ni podal nobene izjave, namigovanja, kje naj bi se trenutno nahajal, pa so različna. Peter Szabo, njegov učenec verouka v času, ko je Rupnik deloval v Gorici, pravi, da je Rupnik naredil veliko dobrega za goriški prostor, a je bila vedno prisotna njegova manipulativna mentaliteta.

“Vem le to, da si moral  biti Rupniku  predan 320-odstotno, sicer si 
bil  sovražnik. In to njegovo ravnanje je bilo  manipulativno, zaznali 
smo občutek  njegove zlorabe. Četudi ni šlo za spolne  zlorabe, je 
šlo  za kontrolo,” pravi nekdanji učenec patra Marka Rupnika Peter 
Szabo. Foto: Leo Caharija
“Vem le to, da si moral biti Rupniku predan 320-odstotno, sicer si bil sovražnik. In to njegovo ravnanje je bilo manipulativno, zaznali smo občutek njegove zlorabe. Četudi ni šlo za spolne zlorabe, je šlo za kontrolo,” pravi nekdanji učenec patra Marka Rupnika Peter Szabo. Foto: Leo Caharija

Po letu in pol spet iščejo novega prvega moža Luke

Luka bo dobila novega krmarja, po letu in pol vodenja predsednik uprave Boštjan Napast na lastno željo odhaja. Danes so se nadzorniki seznanili s sporazumom o njegovem predčasnem prenehanju mandata in delovnega razmerja. Luko bo vodil še do konca junija, nadzorniki pa bodo novega predsednika uprave poiskali z javnim razpisom.

Uporabniki koprskih parkirišč: “Nove cene so navadno oderuštvo”

Koprčanke in Koprčani so zgroženi nad višjimi cenami parkiranja, ki so po mnenju mnogih pretirane, če že ne oderuške. Z uvajanjem poletnega parkirnega režima so se cene na nekaterih parkiriščih, denimo,na Trgu Brolo in ob Severni obvoznici, podvojile. Odpravili smo se na nekatera koprska parkirišča, kjer smo naključne mimoidoče povprašali, ali je bila podražitev parkirnin po njihovem mnenju upravičena.

Obisk ni po pričakovanjih, a zadruga ne odhaja iz Brd

Ker obisk kupcev iz Italije ni tak, kakršnega so pričakovali, so v Kmetijski zadrugi Tolmin za dobro tretjino zmanjšali prodajne kapacitete v februarja lani odprtem marketu Brda. Na voljo sicer ostaja slabih tisoč kvadratnih metrov površin. Z obiskom Bricev so zadovoljni in v Brdih ostajajo, zagotavlja direktor Nikola Šavle. Tudi obisk z druge strani meje se izboljšuje, a počasi.

Dom na Krasu začasno vodi Goran Blaško

Do zaključka postopka imenovanja direktorja Doma na Krasu je začasno vodenje socialno-varstvenega zavoda s 1. majem kot vršilec dolžnosti prevzel Goran Blaško.

Spor o volitvah v občini Divača bo v kratkem dobil epilog

Z zaslišanjem predsednice volilnega odbora Tamare Kljun se je danes končala obravnava v sodnem sporu glede volitev v Divači. Kot kaže, je sporna ena glasovnica. Županski kandidat Robert De Lucia še vedno meni, da je prišlo na volitvah do nepravilnosti, županja Alenka Štrucl Dovgan pa, da ne. Sodba bo znana v kratkem.

Dr. Oskar se pritožuje zaradi slovenščine

Čez približno mesec dni bo znano, ali bo moral razvpiti dr. Oskar ob pogojni kazni plačati še sto tisoč evrov, ali mu bodo sodili znova. Višji sodniki v Kopru so danes namreč poslušali pritožbi tožilstva, ki bi lažnega zdravnika takoj spravilo v zapor, in njegove obrambe, ki predlaga, naj ga oprostijo. Odvetnica je dejala, da v predkazenskem postopku ni razumel našega jezika.

Koprski gasilci žagali v Trstu

Torkova burja je na najsevernejšem delu Jadranske obale očitno najbolj prizadela mesto Trst. V samem mestu in okolici je burja lomila veje in rušila drevesa, razmetavala terase lokalov in za skoraj dve uri zaprla cesto proti Opčinam. Tržaški gasilci so zato prosili za pomoč tudi enoto iz Vidma in gasilce iz Kopra.

Udeležba in aplavz: največji nagradi

Vseslovenski festival Tedni ljubiteljske kulture (TLK), ki bo potekal med 19. majem in 18. junijem, bodo jutri odprli v Novi Gorici. V tem času se bo po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru zvrstilo okoli 1000 kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti, posebno vlogo pa bo v letošnji izdaji TLK odigrala lutkovna dejavnost.

Janez Lenarčič: “Z evropsko barko plujemo skozi geopolitično nevihto”

Humanitarna pomoč in civilna zaščita sta področji, za kateri je zadolžen evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Od nastopa mandata, decembra 2019, je kriz, ki jih v Evropi in svetu povzročajo naravne in človeške nesreče, vse več. V pogovoru nam je osvetlil svoje delo in pristojnosti, pogled na Slovenijo iz Bruslja, kjer nismo več “problematična država”, pa tudi načrte in ukrepe za boljšo pripravljenost na dogodke, kot je bil lanski požar na Krasu. Jutri objavljamo intervju z njim.

Možnost, da se “ukaželjno delavstvo” izobrazi, o(b)staja že več kot sto let

Spoznanje, da se je treba učiti vse življenje, ni od včeraj. Ljudske univerze so se začele po svetu ustanavljati že pred več kot sto leti, na Slovenskem pa smo stoletnico prvih treh obeležili lani. Zveza Ljudskih univerz Slovenije je jubilej pospremila z monografijo Sto.let.je znanja.

S srcem pri avtih, z dušo med ljudmi sveta

S strojnim tehnikom Edom Čukom sva se odpravila po svetu. Le s pomočjo besed in fotografij, s katerimi “ohranja” spomine na potovanja. Pravkar se je vrnil s pohoda čez največji norveški nacionalni park Hardangervidda. Ker je beseda tekla v njegovi mehanični delavnici, je oko padlo na imeniten mercedes iz leta 1956, ki ga obnavlja, in na številne pokale, ki jih je osvojil kot sovoznik na relijih.


Najbolj brano