Bodo v tretje le uspeli dobiti gradbince?

V začetku junija bo znano, ali bodo za SNG začeli graditi zunanji avditorij. V gledališču upajo, da bodo na tretjem razpisu le dobili gradbince. Na prvih dveh so namreč ti zahtevali več denarja, kot ga je bilo na razpolago. Zdaj ga je država nekaj dodala.

SNG v tretje izbira gradbinca za avditorij. Denarja naj bi bilo zdaj 
dovolj.  Foto: Leo Caharija
SNG v tretje izbira gradbinca za avditorij. Denarja naj bi bilo zdaj dovolj.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Če se je še pred letom dni, ko so imeli na voljo gradbeno dovoljenje in 2,5 milijona države, zdelo, da ni ovir za gradnjo avditorija SNG, se je nato vse zalomilo. Ne na prvem in nato ne na drugem razpisu namreč niso uspeli izbrati izvajalcev. Ti so za gradnjo postavili previsoke cene za vsoto, ki jo je imelo gledališče na razpolago. Ker pa je avditorij pomemben kot prizorišče, še posebno v luči Evropske prestolnice kulture 2025, je ministrstvo seglo še nekoliko globlje v blagajno in zagotovilo dodaten denar. Pred prazniki so lahko objavili tretji razpis za izvajalce, načeloma pa naj bi bilo zdaj denarja dovolj. V SNG so namreč pridobili novo oceno projektanta (novelacijo investicijskega programa), upoštevali so tudi, koliko so gradbinci ponudili na zadnjem razpisu. Koliko gradbincev se bo prijavilo in ali bodo ponudili cene, ki jih bosta SNG oziroma država zmogla, bo videti v začetku junija. Do 30. maja namreč zbirajo prijave.

Direktorica Mirjam Drnovšček si obeta, da bodo v tretje le uspeli izbrati izvajalca in začeli graditi. Enako pričakujejo tudi na ministrstvu. Sodeč po javnem naročilu bo imel izbrani gradbinec leto dni časa, da zgradi avditorij. V SNG si seveda obetajo, da bi začeli čim prej, saj je časovnica vse bolj napeta.


Najbolj brano