V frančiškanskem samostanu so odprli stalno umetniško zbirko

V Frančiškanskem samostanu Kostanjevica so včeraj odprli stalno zbirko z umetniškimi deli desetih priznanih slovenskih in tujih umetnikov Zmaga svetlobe 2023. Gre za nadgradnjo zbirke umetniških del na temo križa, ki jih je samostanu podaril Klavdij Tutta. Razstava modernega likovnega opusa mednarodno priznanih avtorjev je ena prvih zbirk Evropske prestolnice kulture 2025.

Hodnik samostana zdaj krasijo podarjena dela desetih vrhunskih umetnikov.  Foto: Luka Carlevaris
Hodnik samostana zdaj krasijo podarjena dela desetih vrhunskih umetnikov.  Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA Ob letošnjem letu jubilejev, ko frančiškanski samostan praznuje 400-letnico postavitve prve kapelice - cerkvice na Kostanjevici, 70-letnico župnije in 150-letnico rojstva patra Aleksandra Vavpotiča, se vrstijo slavnostni dogodki. Med njimi ima prav posebno mesto tudi včerajšnje odprtje razstave Zmaga svetlobe 2023 vrhunskih slovenskih, italijanskih, hrvaških in avstrijskih umetnikov Pippa Altomareja, Franza Josefa Bergerja, Lucijana Bratuša, Klemna Bruna, Klementine Golija, Mateja Metlikoviča, Hrvoja Marka Peruzovića, Eve Petrič, Rudija Skočirja in KIavdija Tutte, ki so samostanu darovali svoja likovna dela.

Zbirka je nadaljevanje zbirke 33 umetniških del na temo križa, ki jih je Tutta podaril samostanu že leta 2019. Tako je samostanski hodnik postal galerija, posvečena sakralni tematiki, predvsem simbolu križa. Gre za zaključeno celoto stalne zbirke darovanih del priznanih likovnih umetnikov. “Donacija je nastala spontano. Veliko del na sakralno temo sem zastavil že, ko sem pomagal pri Umetnikih za Karitas na Sinjem vrhu, v letu 2018 oziroma 2019 pa sem jih dokončal. S patrom Nikom se poznava, dogovorila sva se za donacijo prvih del. Zdaj sem povabil še devet soavtorjev, ki so se odzvali in pohvalno je, da so dela donirali. To je kar velika donacija, s katero smo oplemenitili ves prostor,” je povedal Klavdij Tutta. Podobno je dodal tudi pater Niko Žvokelj, predstojnik samostana: “S tem, ko smo dopolnili njegovo donacijo izpred let na temo križa, je tu nastala čudovita galerija. Tudi na ta način bomo obeležili 400-letnico, ta pomemben jubilej. To ni samo samostanska zbirka, na ogled je vsem, ki nas pridejo obiskat. Hkrati pa je to tudi poklon mestu.”

pater Niko Žvokelj

predstojnik frančiškanskega samostana

“S tem, ko smo dopolnili donacijo Klavdija Tutte izpred let, je nastala čudovita galerija. To ni samostanska zbirka, na ogled je vsem, ki nas pridejo obiskat. Hkrati je to tudi poklon mestu.”

Poklon Novi Gorici, torej, ki bo leta 2025 Evropska prestolnica kulture. “Zbirka bo zaradi vsebine vredna ogleda tudi v prihajajočem projektu EPK, saj se v zgodovinski ambient vključuje sodobni moderni likovni opus z mednarodno udeležbo. To bo ena od prvih zaključenih zbirk umetniških del v projektu EPK, ki bo v našem prostoru ostala,” poudarjajo v samostanu. “Slikarska dela, ki jih umetniki podarjajo našemu mestu, pomenijo obogatitev Nove Gorice v združevanju preteklega in sodobnega ustvarjanja. V mestni občini se donacije izjemno veselimo. Prihaja ravno v času intenzivnih priprav na Evropsko prestolnico kulture. V tem pogledu pomeni tudi dodatno obogatitev kulturne ponudbe mesta, s katero se bomo lahko predstavili tako domačim kot tujim obiskovalcem,” pa se je umetnikom za donacijo zahvalil novogoriški župan Samo Turel.


Najbolj brano