Dobrota ni sirota!

Star slovenski pregovor pravi, da je dobrota sirota. Da je torej dobrota lahko človeku v breme, da je zaradi nje lahko deležen neodobravanja in posmeha. A k sreči vsi ne mislijo tako! To so ljudje, ki ne glede na vse ne izgubijo srca. Ki pomagajo. Ki so dovzetni za stisko bližnjega. Ki jim besedi solidarnost in tovarištvo nista le niza črk na papirju ali ekranu, ampak so ju ponotranjili in ju zares živijo. In dokazujejo, da dobrota ni sirota. Še več! “Če delamo dobro, še mi postanemo dobri,” pravi Vesna Krošlin Grlj, prostovoljka Slovenske filantropije v namestitvenem centru za begunce iz Ukrajine na Debelem Rtiču.

“Pomagati ljudem v stiski je nekaj najbolj plemenitega. Je bistvo človeka. Ta čut so mi privzgojili starši in sem jim zato zelo hvaležen,” pojasnjuje gasilec Stanko Močnik, ki ga je lansko poletje slovenska javnost spoznala kot nočnega vodjo največje slovenske protipožarne intervencije na Krasu. “Vedno mi je bilo težko gledati ljudi, ki so imeli manj sreče v življenju,” na vprašanje, kaj jo žene, da vsak dan štiri ali pet ur pomaga ljudem v stiski, odgovarja Majda Smrekar, ustanoviteljica in predsednica humanitarnega društva KID iz Nove Gorice.

To so ljudje, ki ne glede na vse ne izgubijo srca. Ki pomagajo. Ki jim besedi solidarnost in tovarištvo nista le niza črk na papirju ali ekranu, ampak so ju ponotranjili in ju zares živijo.

“Če vsakemu otroku v mozaik njegovega življenja dodam vsaj majhen svetlikajoč se kamenček, sem ponosna in hvaležna, da mi je bilo to omogočeno,” pravi Larisa Štoka, gonilna sila društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki. V njenem srcu nikoli ne zmanjka prostora za otroke, ki jim je usoda namenila trpek boj z boleznijo. “Donacija je pravica in dobra volja vsakega. Ni obveza. Če pa čutiš, da je nekje neka potreba, ti da tudi zadovoljstvo, da si naredil nekaj dobrega,” poudarja ajdovski podjetnik Ivo Boscarol, ki je zajeten delež kupnine od prodaje Pipistrela namenil občini Ajdovščina, gasilcem, ki so pomagali gasiti požar na Krasu, in še komu.

“Terapije s psom so nekaj posebnega! Videti in občutiti odzive naših uporabnikov, njihovo sodelovanje, zaupanje, veselje, ko se razbremenijo napetosti in strahov - velika sreča je za prostovoljca, ki mu je dano to doživeti,” oriše bistvo svojega prostovoljskega dela s psom Silva Ferletič iz društva Tačke Pomagačke, zmagovalka regijskega izbora akcije Dobrotnik leta 2022.

Ne le zmagovalka, prav vsi zgoraj našteti dobrotniki, ki so sodelovali v našem izboru, in še mnogi drugi posamezniki, ki zaradi svojega odprtega srca izstopajo iz povprečja, si zaslužijo poklon javnosti, saj prispevajo k lepšemu in boljšemu svetu. Čim več takšnih srčnih posameznikov potrebujemo, če želimo kot družba napredovati in odločno reči: Ne, dobrota nikakor ni sirota!


Preberite še


Najbolj brano