Drago Mali z 220-krat darovano krvjo rekorder Krasa in Brkinov

Območno združenje Rdečega križa Sežana je po nekaj letih premora priredilo srečanje krvodajalcev - jubilantov vseh štirih občin Krasa in Brkinov. Na prireditvi, ki se je odvijala v Kosovelovem domu v Sežani, so se zbrali krvodajalci, ki so v zadnjih nekaj letih dosegli okrogle jubileje darovanja krvi (10, 20 in večkrat). Vseh je bilo kar 390.

 Na prireditvi  so se zbrali krvodajalci, ki so v zadnjih nekaj letih 
dosegli okrogle jubileje darovanja krvi. Foto: Olga Knez
Na prireditvi so se zbrali krvodajalci, ki so v zadnjih nekaj letih dosegli okrogle jubileje darovanja krvi. Foto: Olga Knez

SEŽANA > Za najžlahtnejše dejanje, s katerim uresničujejo en sam cilj - reševanje življenja, sta krvodajalcem zahvalo izrekla predsednica sežanskega območnega združenja Rdečega križa Saša Likavec Svetelšek, tudi županja Občine Hrpelje-Kozina, in predstavnik Centra za transfuzijsko dejavnost Izola Bojan Barič. Zahvalila sta se za to humano človeško gesto, vztrajnost in skrb za zdravje v želji, da bi čim več mladih stopilo na pot krvodajalstva.

Drago Mali je kri daroval že 220-krat. Foto: Olga Knez

V zadnjih treh letih se je po besedah sekretarke sežanskega RK Dore Sedmak nabralo kar 390 krvodajalcev jubilantov. Zahvalo in jubilejno darilo (za 50 in večkrat darovano kri) sta jim izročila predsednica in podpredsednica sežanskega RK Saša Likavec Svetelšek in dr. Ljubislava Škibin. Jubileje za 50-krat in več darovano kri slavi kar 83 krvodajalcev (za 50-krat 22, za 60-krat 19, za 70 in 80-krat darovano kri po 12, za 90-krat pet, za 150-krat eden in eden za 220-krat darovano kri.

Rekorder med jubilanti v celi zgodovini Krasa in Brkinov je 69-letni čebelarski mojster in upokojeni policist Drago Mali, ki je kri, celice in plazmo daroval kar 220-krat. Simon Pirjevec je prejel zahvalo za 150-krat darovano kri. Jubilanti za 90-krat darovano kri so: Jernej Vrabec, Franc Gerič, Darko Brezovec, Dušan Škerlj in Bruno Kocjan. Visoke jubileje za 50- in več krat darovano kri je doseglo tudi sedem krvodajalk (tri za 50-krat, prav tako tri za 60-krat in Nadja Mahnič za 70-krat).

S kulturnim programom so večer, ki ga je povezovala Minka Kos, obogatili člani KD Kraška harmonika in mladi pianist sežanske glasbene šole Sebastian Šimetić, za smeh pa je poskrbela komenska humoristka Erna Stantič v vlogi Pepke, žene gasilca Pepija.

Naslednja krvodajalska akcija bo 3. in 4. aprila od 7. do 12. ure v prostorih Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana.


Najbolj brano