Viri: Zunanji ministri EU za dobavo milijona izstrelkov Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih

Zunanji ministri držav članic Evropske unije so danes podprli načrt visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella o nadaljnjih dobavah streliva Ukrajini, so za STA potrdili viri pri EU. Po neuradnih informacijah so se dogovorili, da bo unija Ukrajini v prihodnjih dvanajstih mesecih dobavila milijon topniških izstrelkov.

BRUSELJ > Zunanji ministri EU so podprli Borrellov predlog, da se iz evropskega mirovnega instrumenta, v katerega sredstva prispevajo članice, nameni milijarda evrov za dobave topniškega streliva Ukrajini iz trenutnih zalog evropskih držav. Še milijardo evrov pa bi v skladu s predlogom namenili za skupno naročanje streliva, ki bi ga namenili Ukrajini. Pristop poleg teh dveh stebrov sestavlja še tretji, ki bi bil namenjen okrepitvi zmogljivosti evropske obrambne industrije.

Politični dogovor ministrov, ki ga je pridobila STA, določa cilj, da bi v naslednjih 12 mesecih Ukrajini dobavili milijon topniških izstrelkov.

Svet EU naj bi države članice pozval, da še pred 30. septembrom letos od evropske obrambne industrije in Norveške skupaj naročijo topniške izstrelke kalibra 155 milimetrov in tudi rakete, če bo Ukrajina za to prosila.

Politični dogovor so na zasedanju v Bruslju dosegli zunanji ministri držav članic, med njimi tudi slovenska ministrica Tanja Fajon. O tem bodo kasneje razpravljali še na skupnem zasedanju z obrambnimi ministri.


Najbolj brano