V novi številki Primorskih novic preberite

Sodni izvedenec medicinske stroke, ki so ga zaslišali na sojenju Postojnčanki, obtoženi uboja svojega partnerja, je povedal, da obtoženkin zagovor “meji na nemogoče”. Obtoženka je namreč v svojem zagovoru povedala, da se je branila pred partnerjem, ki jo je davil, in v strahu za svoje življenje med oba postavila nož, on pa naj bi se nanj naslonil.

Barbara  Filipčič  je  v  svojem  zagovoru  povedala,  da  jo je  tisti večer   
partner  davil,  v  strahu za svoje  življenje  se  je  poskušala  pred  njim   
ubraniti. Foto: Sijan  Pretnar
Barbara Filipčič je v svojem zagovoru povedala, da jo je tisti večer partner davil, v strahu za svoje življenje se je poskušala pred njim ubraniti. Foto: Sijan Pretnar

“Zaplet” s cevkami je vzel dve življenji

Od šestih obtoženih v zadevi smejalni plin se je za tri, ki novembra lani krivde po obtožbi niso priznali, danes začelo sojenje. Damjan Gril, Marjan Orel in Vinko Jazbec vztrajajo, da za napako - napačno priklopljene cevi za kisik in smejalni plin - ki se je zgodila pri opremljanju novega urgentnega centra šempetrske bolnišnice, niso krivi.

Bavčar ni poslušal oprostilne sodbe

Ponovljeno sojenje Igorju Bavčarju zaradi posla z delnicami Intereurope in domnevnega oškodovanja Istrabenza se je končalo drugače kot po prvem sodnem procesu, ko ga je sodišče obsodilo na dve leti zapora. Senat je Bavčarja in Miroslava Golubića oprostil. Tožilka je že napovedala pritožbo, Bavčar, ki ga ni bilo na sodišče, sodbe ne komentira.

Vlada sama ne pometa pred lastnim pragom

Sobarice iz hotelov Lifeclass čakajo, kdaj bodo tudi nje prenesli na zunanjega izvajalca. Sindikat je vlado pozval, naj outsourcing prepreči, a se zdi, da je tudi kovačeva kobila bosa. Vlada se je v koalicijski pogodbi obvezala, da bo outsourcing v javnem sektorju ukinila, kjer bo to mogoče, a ga uporablja tudi sama.

Piranska občina bo zgled, čistilki bo zaposlila sama

Piranski župan Andrej Korenika se je odločil, da bo občina zaposlila čistilki, občinski svetniki pa so odločitev podprli. Doslej je občinske prostore na Tartinijevem trgu čistila ekipa zunanjega izvajalca čiščenja, po objavi javnega razpisa pa bosta izbrani čistilki postali del občinskega kolektiva.

20. obletnica Univerze na Primorskem: cenjena v tujini, premalo prisotna doma

Univerza na Primorskem te dni praznuje 20. obletnico svojega obstoja. Predvidoma bo prav ta mesec študij na njej zaključil 20.000. diplomant, 318 doktorandov pa je doslej uspešno zagovarjalo doktorat znanosti. Univerzi je uspelo prodreti in se dobro vpeti v mednarodno znanstveno okolje. Njena prva rektorica dr. Lucija Čok bi si želela, da bi postala bolj opazna in vključena tudi v razvoj domačega prostora.

Aleš Piščanc: “Turizem ni popoldanska obrt za oddajanje apartmajev, temveč resen posel”

V dvorani sv. Frančiška v Kopru so v torek pripravili prvi turistični forum. Na ambiciozno zastavljenem srečanju so zbranim - veliko je bilo tudi mladih, ki delujejo v gostinstvu in turizmu - predstavili različne vidike snovanja razvoja turizma v Kopru in Istri. Osvetlili so številne zagate, tudi nekatera nesoglasja iz preteklosti, slednjič pa je obveljalo sporočilo, da se je treba povezati in opreti zlasti na lastne sile.

Pospešek za še en avtocestni izvoz za Postojno?

Na postojnski občini naštevajo celo vrsto razlogov, zakaj bi mesto nujno potrebovalo še en, severni, avtocestni priključek, od turističnih, gospodarskih do predvsem varnostnih. Od prve pobude zanj je sicer minilo že nekaj časa, a po zadnjem sestanku z Darsom župan napoveduje, da bo občina na ministrstvo za infrastrukturo podala pobudo za začetek postopka priprave državnega prostorskega načrta (DPN).

Namakalni sistem Vogršček obstal že po enem dnevu delovanja

V ponedeljek so s sklada kmetijskih zemljišč sporočili, da namakalni sistem Vogršček spet obratuje. Že dan kasneje pa, da so zaradi sanacije nujne okvare delovanje namakalnega razvoda začasno prekinili. Kot smo izvedeli, gre za hujšo okvaro na primarnem razvodu, ki jo bodo skušali čim prej odpraviti.

Krajani Šempasa: “Pošta ne more biti v trgovini ali na na bencinski črpalki”

“Dobili smo zagotovilo, da bo poslovalnica Pošte Slovenije v Šempasu v taki obliki delovala zagotovo še do konca leta. Mi pa si bomo prizadevali, da bo tako tudi ostalo,” je po današnjem sestanku z direktorjem koprske poslovne enote Pošte Slovenije Damjanom Lahom povedal novogoriški župan Samo Turel. Tudi krajani bodo vztrajali, da poslovalnica ostane.

“Slovenija si ne sme želeti evrovizijske zmage”

Če si tega želimo ali ne, je Pesem Evrovizije - tako kot Sanremo - del zavesti vseh nas. Vsi imamo o njej izdelano neko mnenje. Pa naj bo pozitivno ali negativno. Ker se Evrovizija že nevarno bliža, je KUD PiNA v koprski kavarni Loggia včeraj priredilo pogovorni večer z glasbenim urednikom, komentatorjem in “doktorjem” Evrovizije Andreo Flegom in frontmanom zasedbe Joker Out, ki bo letos na festivalskem odru zastopala Slovenijo.

Mateja Mohoriča vznemirja vstop v Severni pekel

Matej Mohorič je eden najbolj hvaležnih, a tudi analitičnih sogovornikov v kolesarski karavani. V soboto bo zavrtel pedala na prvi letošnji veliki enodnevni dirki Milano-Sanremo, ki ji sledijo severne klasike s tlakovanimi odseki. Jutri objavljamo pogovor z njim.


Najbolj brano