Prednost je, ker je študijsko okolje sproščeno

Zadovoljstvo študentov z izvedbo študija, pridobljenim znanjem in obštudijskimi dejavnostmi je najboljši pokazatelj pedagoškega dela šole oziroma fakultete. Študenti so tudi najboljši promotor študija, saj pogosto vplivajo na odločitve naslednjih generacij študentov. Pogovarjali smo se z nekaj študenti različnih študijskih smeri na portoroški Fakulteti za pomorstvo in promet, ki je članica Univerze v Ljubljani.

Na Fakulteti za pomorstvo in promet so uspešno izpeljali tudi 
informativni dan.
Na Fakulteti za pomorstvo in promet so uspešno izpeljali tudi informativni dan. 

Študentka Kaja Borjančič, ki je absolventka študijskega visokošolskega programa Prometna tehnologija in transportna logistika nam je zaupala: “Študij na Fakulteti za pomorstvo in promet je zelo zanimiv, saj omogoča širok pogled na vse prometne panoge. Študij mi je skozi vsa leta prinesel veliko znanja, izkušenj in na koncu tudi študentsko delo v logistiki ter morda tudi bodočo službo. Kot zanimivost študija bi izpostavila, da se študenti lahko udeležijo podobnih izobraževalnih programov v tujini in s tem že v času študija pridobijo mednarodne izkušnje. Okolje študija je zelo sproščeno, saj se Fakulteta nahaja tik ob morju, ki ponuja kopico dogajanj. Na fakulteti imamo poskrbljeno tudi za obštudijsko dogajanje. Lahko se udeležite nepozabne in edinstvene priložnosti veslanja ter jadranja in s tem preizkusite svoje spretnosti na morju. Celoten študij je izjemno zanimiv in praktično usmerjen ter ponuja sproščeno okolje za učenje.”

Eni predmeti so težji, drugi lažji

Podobne, vendar za sedaj še nekoliko manj izkušenj, imata študenta Jure Štrukelj in Andreja Plahuta, ki obiskujeta 1. letnik programa Prometne tehnologije in transportne logistike. Študent Jure ima odlične prve izkušnje s študijem: “Študij ni izrazito zahteven, seveda so eni predmeti težji od drugih, ampak ob redni in kakovostni udeležbi na predavanjih ter vajah se lahko sproti izpelje vse izpitne obveznosti. Študijsko okolje je sproščeno, kar meni osebno pomaga pri učenju. Poleg faksa je na voljo veliko obštudijskih dejavnosti, kot so odbojka, futsal in košarka v dvorani, poleti pa se dejavnosti še bolj razširijo.”

“Študij ni izrazito zahteven, seveda so eni predmeti težji od drugih, ampak ob redni in kakovostni udeležbi na predavanjih ter vajah se lahko sproti izpelje vse izpitne obveznosti.”

Jure Štrukelj

študent 1. letnika

Študentka Andreja je strnila svoje prve občutke: “Študij mi je zanimiv, saj imamo veliko predmetov, ki so med seboj povezani, ampak se pri vsakem naučimo nekaj novega, kar nam bo koristilo pri kasnejšem delu. Okolje študija mi je zelo všeč, saj sem čez celo leto lahko na morju in se mi zdi vse bolj sproščeno. Prav tako so mi všeč obštudijske dejavnosti, saj lahko igram odbojko, ki mi je posebej pri srcu.”

Študij na visokošolskih študijskih programih navtika in pomorsko strojništvo je usmerjeno v pomorstvo. Temu sta prilagojena študijska programa, lokacija izvajanja študija in obštudijske aktivnosti. Študent Žiga Luskovec obiskuje 1. letnik navtike: “Smer študija navtika mi je zelo všeč, saj je vsebinsko zanimiva. Prostore za študij imamo tik ob morju. Celotno delovanje fakultete je zelo v redu in ga priporočam bodočim študentom pomorske smeri.”

”Ker se v prostem času zelo rad ukvarjam z avtomehaniko, mi je študij precej pisan na kožo, saj širše obravnava strojništvo, tudi na področju mehanike.

Jernej Macarol Možina

študent 3. letnika

Učijo se osnove ladijskih motorjev

Študenta Mark Pirman in Jernej Macarol Možina študirata na smeri pomorsko strojništvo (prej ladijsko strojništvo). Oba študenta sta zadovoljna s študijem in pogoji za študij, pri čemer študent Mark Pirman izpostavlja: “Pri študiju se učimo osnove ladijskih motorjev, razne pomožne hladilne sisteme, tudi nekaj o varjenju in o strukturi ladje. Se pa tudi učimo pomorske angleščine, ki je pomembna za nadaljnjo pot v tej smeri. Okolje študija se nahaja v Portorožu, in to povsem ob obali. Ob študiju pa se lahko preizkusite še v veslanju in jadranju. To omogoča druženje s sošolci in sproščanje.”

Študent Jernej Macarol Možina obiskuje 3. letnik: “Ladijsko strojništvo prav tako kot drugi študiji zahteva svoj čas. Kot bivši gimnazijec sem opazil, da imajo kolegi s srednješolsko strojno izobrazbo kar lepo prednost pri določenih predmetih, saj na fakulteto pridejo s predznanjem, ki sem se ga moral jaz naknadno priučiti. Predmeti so različni, težji in lažji, popolnoma odvisno od posameznika. Meni največ časa vzamejo seminarske naloge, število katerih se skozi letnike povečuje. Ker se v prostem času zelo rad ukvarjam z avtomehaniko, mi je študij precej pisan na kožo, saj širše obravnava strojništvo, tudi na področju mehanike. Okolje na fakulteti se mi zdi zelo prijetno, saj nas je pomorskih strojnikov manj in smo zato zelo tesno povezana skupina. Imamo zelo dobre in pristne odnose, tako med sabo, kot tudi s profesorji. Ko sem bil v prvem letniku, sem bil prepričan, da bom končal na morju, vendar sem že v prvem letniku našel (takrat še prek študentskega servisa) zaposlitev v razvojnem oddelku strojniškega podjetja. Z dobro razporeditvijo časa mi je poleg študija vsak mesec uspelo v podjetju oddelati več deset ur.”

“Veliko se uporablja računalnike in računalniška orodja. Pridobi se uporabno praktično znanje. S študijem sem pridobil pomembna znanja in veščine, ki mi odpirajo mnoga vrata v prometnem sektorju.”

Matej Hočevar

podiplomski študent

Jernej je posebej poudaril: “Pomorsko strojništvo je na koncu koncev še vedno strojništvo. Študentu da veliko dobrih osnov za zaposlitev tudi v drugih panogah, ki niso nujno povezana z morjem. Če bi moral študij še enkrat izbirati, bi moja izbira ostala enaka.”

Veliko se uporablja računalniška orodja

Poleg dodiplomskega študija pa smo preverili tudi mnenje študentov na 2. stopnji izobraževanja, saj na fakulteti izvajajo študija prometa in ločeno pomorstva. Študent Matej Hočevar, ki je na FPP obiskoval že dodiplomski študij, nam je zaupal: “Ker sem želel svoje znanje iz dodiplomskega študijskega programa o prometnih tehnologijah in transportni logistiki nadgraditi, sem se odločil za vpis na podiplomski študijski program promet. Študij na fakulteti je zame pozitivna izkušnja, saj je zanimiv in je izpolnil vsa moja pričakovanja. Veliko se uporablja računalnike in računalniška orodja. Pridobi se uporabno praktično znanje. S študijem sem pridobil pomembna znanja in veščine, ki mi odpirajo mnoga vrata v prometnem sektorju. Le-to bom nadgradil še z znanjem na magistrskem študiju. Portorož, kjer se nahaja fakulteta, daje študiju sproščujoče vzdušje. Morje in prijetno podnebje pa sta idealna za različne športne obštudijske dejavnosti, kot so veslanje, jadranje, odbojka in košarka.”


Najbolj brano