Župana: univerza naj se razvija v obeh mestih

Župana Nove Gorice in Ajdovščine Samo Turel in Tadej Beočanin sta se včeraj prvič uradno sestala. Pri zagotavljanju pogojev za razvoj Univerze v Novi Gorici občini ne bosta tekmici, zagotavljata in podpirata, da se univerza razvija v obeh mestih. Potrdila sta tudi sodelovanje pri projektu EPK in kmetijstvu.

Župana Tadej Beočanin in Samo Turel sta se včeraj prvič uradno srečala na mestni občini. Odprla sta 
vprašanja sodelovanja glede univerze, EPK in kmetijstva v Vipavski dolini.  Foto: Mitja Marussig
Župana Tadej Beočanin in Samo Turel sta se včeraj prvič uradno srečala na mestni občini. Odprla sta vprašanja sodelovanja glede univerze, EPK in kmetijstva v Vipavski dolini.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA Če bo odnos med Novo Gorico in Ajdovščino potekal tako, kot je včerajšnje prvo uradno srečanje med županoma Samom Turelom in Tadejem Beočaninom, bo sodelovanje med občinama tesno in plodno. Prvi uradni sestanki so sicer ponavadi vljudnostne narave in priložnost, da se župana “potipata”. Uvodni sestanek je bil sicer za zaprtimi vrati, kot sta povedala Turel in Beočanin, pa sta se dotaknila konkretnih in pomembnih tem, s katerimi se občini že in se še bosta ukvarjali.

V prvi vrsti vprašanja Univerze v Novi Gorici. Prav univerza je tema, ki je občine, poleg novogoriške in ajdovske še vipavsko, dolga leta, v času, ko je bil rektor Danilo Zavrtanik, prej delila kot povezovala. Za kampus so se potegovali v Vipavi in v Novi Gorici, svoje račune z zemljišči pri letališču imajo tudi Ajdovci. Univerza s šestimi fakultetami, akademijo umetnosti, šestimi centri raziskav in štirimi laboratoriji, razpršenimi na več lokacijah, ki naj bi postavila tudi študentski kampus in center zelenih tehnologij, se še pogovarja z vsemi tremi občinami, je konec lanskega leta potrdil novi rektor Boštjan Golob, s katerim sta se župana že sestala.

Ajdovščina se vključuje v projekt EPK

Župana sta se pogovarjala tudi o sodelovanju pri projektu Evropske prestolnice kulture (EPK) in na področju kmetijstva v povezavi z namakalnim sistemom. Beočanin je potrdil, da se bo Ajdovščina v projekt EPK vključila s Pilonovo galerijo, tehniško dediščino ter vinarstvom in kulinariko v povezavi s turizmom v Vipavski dolini: “V prihodnjih treh letih smo pripravljeni vlagati vire, da zgodba EPK postane prepoznavna v mednarodnem okolju. Zadovoljen sem nad nedavnim obiskom vodstva EPK v Ajdovščini, kjer smo se dogovorili o ključnih vsebinskih smernicah.” Budno spremljata tudi projekt prenove namakalnega sistema v spodnji Vipavski dolini in gradnje novega v zgornjem delu doline. “Oba si želiva, da bi se vsi postopki, ki tečejo v zvezi z namakalnim sistemom, pospešili, da bi čim prej pokazali sadove,” pravi Turel.

Univerza: občini bosta partnerici, ne tekmici

Kot kaže, pa med Novo Gorico in Ajdovščino okrog tega vprašanja ne bo trenj, občini ne bosta tekmici za univerzo. “Obema je v velikem interesu, da se univerzi zagotovi ustrezne pogoje za dolgoročni razvoj, in v tej smeri sva se dogovorila, da vsak po svojih močeh pomagamo,” pravi Beočanin. Turel se strinja, da bi “razvojni oziroma laboratorijski del univerze potekal še naprej v Ajdovščini, pedagoški del pa bi se, skupaj s centrom zelenih tehnologij, razvijal v Novi Gorici.” Kot pravi, je to predlog vodstva univerze. Prostor za center zelenih tehnologij, ki so ga ustanovili pred kratkim, je mestna občina rezervirala v nastajajoči coni v Kromberku. “Strinjala sva se, da je za razvoj pedagoške dejavnosti Nova Gorica najbolj privlačna in primerna, in da se, tudi zaradi razvijajočega se gospodarstva, razvojno raziskovalni del oblikuje na našem območju,” pritrjuje Beočanin. Kot dodajata, si želita partnerskega in plodnega sodelovanja med občinama in občin z univerzo.

Tadej Beočanin

ajdovski župan

“Obema je v velikem interesu, da se univerzi zagotovi ustrezne pogoje za dolgoročni razvoj.”

Samo Turel

novogoriški župan

“Za center zelenih tehnologij je rezervirano zemljišče v bodoči poslovno ekonomski coni Kromberk.”


Najbolj brano