Zadnje miniranje bo proti koncu marca

Delavci družb Kolektor CPG in Yapi Merkezi se veselijo (tehničnega) prebitja predora Škofije, tretjega najdaljšega na trasi nove železniške povezave med Divačo in Koprom. A to še ne pomeni, da poki ob miniranju ne bodo več vznemirjali prebivalcev naselij ob gradbišču predora. “Zadnje poke bodo krajani slišali proti koncu marca,” je prvi mož družbe 2TDK Pavle Hevka povedal v intervjuju. Objavljen bo v jutrišnjem 7. valu.

 Po  oceni 2TDk bodo gradbena dela na drugem tiru končana s 
trimesečnim zamikom,  torej konec marca 2026.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Po oceni 2TDk bodo gradbena dela na drugem tiru končana s trimesečnim zamikom, torej konec marca 2026.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

ŠKOFIJE, PLAVJE > Zdaj ko je predor pod Plavjami in Škofijami prebit, bo postopoma sledil izkop na tako imenovani stopnici v predorski cevi. “A tam so še potrebna miniranja, ki bodo tako trajala do konca meseca. Potem se bo umirilo, sledila bo betonaža,” je povedal Pavle Hevka. Z njim smo se pogovarjali o trenutno največji naložbi v infrastrukturo pri nas, o predvidenem koncu gradnje drugega tira, o dvotirnosti, o odškodninah ...

“Za škodo na hišah, ki je nastala zaradi miniranja, bodo lastniki dobili odškodnine. Izvajalec ima sklenjeno zavarovalno polico, s katero bo kril škodo, ki je dokazana,” je pojasnil Hevka.

Z generalnim direktorjem družbe 2TDK se je pogovarjala novinarka Sonja Ribolica. Foto: Jan Klokočovnik

Po oceni 2TDk bodo gradbena dela na drugem tiru končana s trimesečnim zamikom, torej konec marca 2026, namesto konec leta 2025, kot je bilo predvideno. S tem ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ni povsem zadovoljna in bi rada videla, da zamika sploh ne bi bilo. “Glede na podatke, ki jih imamo danes na mizi, ostajamo pri treh mesecih podaljška. Manj ne gre,” je še zatrdil generalni direktor družbe 2TDK.

Zadovoljen je, da so samo pri gradnji predora Škofije prihranili 12 milijonov evrov, skupaj pa že 25. “Drugi tir bo cenejši, kot je bilo predvideno, in to kljub vrsti podražitev,” z dvomi pomete Hevka.


Najbolj brano