Prihodnost naselja Portopiccolo velika uganka

Sodnik se mora prihodnji teden izreči o deložaciji družbe PPN, od katere je odvisna prihodnost vsaj 70 zaposlenih. Odprto ostaja tudi vprašanje plaže Castelreggio, saj si je ista družba na razpisu zagotovila njeno začasno upravljanje.

Na obzorju Sesljanskega zaliva je več neznank.  Foto: FotoDamj@n
Na obzorju Sesljanskega zaliva je več neznank.  Foto: FotoDamj@n

SESLJAN > Prihodnost naselja Portopiccolo v Sesljanskem zalivu ostaja velika uganka. Prihodnji teden bo tržaško sodišče odločalo, ali mora družba PPN, ki je zadnja tri leta upravljala hotel, restavracijo, center za dobro počutje, pekarno, bar in stanovanja za najem, zapustiti zaliv ali ne. Sklad Rilke, ki je lastnik naselja, jo je namreč deložiral, ker ni plačevala najemnine oziroma ni izpolnjevala obljubljenih obveznosti. Za točnejše odgovore o usodi 70 zaposlenih bo treba torej še nekoliko počakati.

Tako izhaja iz torkovega srečanja na Deželi FJK, ki so se ga udeležili sindikalni predstavniki, zastopniki sklada in vpletenih podjetij.

Nejasna ostaja tudi usoda sesljanske plaže Castelreggio, ki je priljubljena tudi med obiskovalci iz Slovenije.

Različno ime, ista identiteta?

Stopimo korak nazaj. Območje ima v rokah sklad Rilke, ki je upravljanje premoženja naselja poverilo družbi Investire. Njene delnice si delita skupini De Eccher in ameriška Hig Capital, ki sta večji del dejavnosti zaupali družbi PPN. Ta je na začetku februarja zaposlenim sporočila, da je prenesla vse svoje delnice na družbo Trieste 2040. A glede na to, da je slednjo imenovala družba, ki je bila deložirana, bi prisilna izselitev lahko obveljala tudi zanjo.

Dokler se sodnik ne izreče, slika ne bo jasna, je orisal Lorenzo Urbani, predstavnik sindikata UilTucs, ki je pred časom opozoril na stisko zaposlenih.

Položaj je kar zapleten. Kar nekaj dvomov povzroča sama identiteta družbe Trieste 2040. Urbani denimo ni prepričan, da res gre za nov subjekt. Ime podjetja je različno, identifikacijska številka za DDV in naslov pa se ne razlikujeta od tistih družbe PPN. Sploh se družba Trieste 2040 prej ni nikoli nikjer pojavila in niso še dobili potrdila o njenem vpisu v evidenco Trgovinske zbornice.

Zaposleni se ozirajo drugam

Ekskluzivni hotel Falisia je od ponedeljka zaprt, zaposlene so spodbudili, naj koristijo dopust, kar ni ravno dokaz pomanjkanja težav. Ko smo v torek obiskali luksuzno sesljansko naselje, smo se prepričali, da centra za dobro počutje in pekarne še ni doletela ista usoda. Nihče od zaposlenih pa ni znal ali hotel odgovoriti, če bo tako še naprej in koliko časa. V centru za dobro počutje naj bi na primer manjkali reševalci iz vode, brez katerih se morajo odpovedati delu ponudbe. Družba PPN se je doslej za to službo opirala na zunanje ponudnike, ki pa naj bi se zdaj zaradi domnevnih dolgov in neplačanih računov umikali iz igre. Podobno bi se lahko dogajalo še z drugimi dobavitelji in strankami. Nekateri zaposleni naj bi se zato že ozirali za drugo službo.

Ob obali se v zimskih mesecih tudi v mirnih časih ne tre obiskovalcev, te dni pa je luksuznem naselju pod Sesljanom še posebej pusto. Foto: Andrej Petelinšek

Naselje je bilo resnici na ljubo bolj podobno nekakšnemu ozemlju duhov. Že res, da se v hladnih zimskih dneh na obali tudi v mirnih časih ne tre obiskovalcev. Tudi lokali in trgovine, ki ne sodijo pod okrilje družbe PPN, pa so neizbežno ostali ujeti v val neprijetnih novic. Brez hotela in centra za dobro počutje bi število obiskovalcev padlo in bi posledično zmanjkale tudi stranke, ki bi si v tamkajšnjih barih privoščile kavico ali drugo pijačo in se predajale raznim nakupom.

Odločilni obrok

To še ni vse. Odprto ostaja tudi vprašanje bližnje plaže Castelreggio. Družba PPN je namreč kot edina kandidatka zmagala na razpisu Občine Devin-Nabrežina za njeno upravljanje. “Pogodba je veljala za lansko poletje. Predvidena je bila tudi možnost, da bi lahko z našim pristankom dogovor podaljšali še za kopalno sezono 2023,” je za Primorski dnevnik povzel župan Igor Gabrovec. Najemnik bi moral vsoto 140.000 evrov plačati v štirih obrokih. Prva dva je poravnal, občinski uradniki pa te dni pripravljajo račun nadaljnjega zneska, je še opisal. Kmalu naj bi torej postalo jasno, če družba lahko res plača obljubljeno.

Da ne bi zadnji trenutek naleteli na neljubo presenečenje, so občinski uradi že stopili v akcijo in začeli pripravljati dokumentacijo za nov razpis, je povedal Gabrovec. Če bi se dvomi izkazali za utemeljene, bodo skratka pripravljeni na iskanje novega ponudnika. Županu skrbi ne manjka, saj je družba PPN prek drugih dveh hčerinskih podjetij predložila tudi tri milijone evrov težak načrt, s katerim bi za 30 let prevzela vajeti kopališča Castelreggio in temeljiteje obnovila tamkajšnje objekte.

Odločitev sodišča bo torej odločilna. Če bo to ugodilo zahtevam lastnika, da se znebi družbe PPN, se bo zrušilo marsikatero ravnovesje, je razložil župan Gabrovec. Zanj je predvsem pomembno, da se naselju in kopališču zagotovi zanesljivega upravitelja, ki bi s potrebnimi odgovori zaposlene končno rešil negotovosti in s katerim bi vsi zapluli v novo turistično sezono. Toplejši meseci so pred vrati. Med kopalno sezono pa v luksuznem naselju, ki je nastalo leta 2014, število zaposlenih običajno narase tudi do 120 zaposlenih.


Najbolj brano