Astro pop ni samo vesoljska sladica

Literarni večeri niso več samo branja pesmi, ampak so postali multimedijska platforma za druženje besed, glasbe in slik. V en sam literarno-glasbeno-vizualni dogodek, predstavitev pesniške zbirke Astro pop, so jih nedavno vtkale avtorica pesmi Hana Meško, glasbenica Ita Kora in slikarka Nela Poberžnik.

Hana Meško in Ita Kora v sklepu literarno-glasbenega večera, 
posvečenega pesniški zbirki Astro pop.  Foto: Alenka Penjak
Hana Meško in Ita Kora v sklepu literarno-glasbenega večera, posvečenega pesniški zbirki Astro pop.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Gostitelj literarno-glasbenega večera je bilo Kulturno stičišče Libertas z enim od prostorov nekdanjega koprskega skladišča soli, mlade roke pa so ga s svetlobnimi učinki preobrazile v zvezdno galaksijo, ravno pravšnjo za intimno umetniško izpoved Astro pop, pod katero se podpisuje Hana Meško in h kateri je Ita Kora prispevala ambientalno filmsko glasbo, objavljeno na EP-ju Ikatarla, medtem ko ju je spremljala projekcija risb Nele Poberžnik.

Sladkarija brez roka trajanja

Branje poezije zahteva vero v samega sebe, tu sramežljivost ni željen gost in izpričevanje ranljivosti pred očmi znancev in neznancev je svojevrsten samomor, ki ga preživiš razstavljen na prafaktorje. Ne glede na sladko torturo, ki sta se ji predali, sta Hana Meško in Ita Kora avanturo sklenili samozavestno in z nasmehom.

Hana Meško

pesem Srečanja brez obveznosti, zbirka Astro pop

“danes te nočem

videti preveč

te imam na sebi

še od včeraj

nočem te videti

pa me vseeno skeli

da me nočeš videti

vse mi je jasno

pa kljub temu boli”

Pisanje posameznih pesmi je prišlo iz fizične nuje, da bi izlila čustva na papir, pravi Hana Meško, nekatere pa so bile tudi neposredni sad udeležbe na literarni delavnici, ki jo je vodil Pêro Sŕce. Zbirka je nastajala več let, pesmi je na koncu uredil Martin Mikolič.

“Kot sladkarija, ki sta jo z namenom, da ji nikoli ne bi potekel rok trajanja, ustvarila dva ameriška astronavta, ima tudi pesniška zbirka Astro pop tri dele. Vsak ima svojo barvo. Lirska subjektka v rdečem delu hrepeni po romantični medčloveški povezavi, v modrem skuša identificirati svoj položaj v družbi, v vijoličnem pa vzame taksi in se odpelje do svojega izvora,” prvenec Astro pop opisuje Hana Meško.

Salvesía in odrešenje

EP Ikatarla je prav tako nastajal nekaj časa, prvi akord skladbe Salvesía je zazvenel že pred osmimi leti, povabilo k Astro popu pa je pripeljalo do sodelovanja z obalnim producentom Lennyjem Bržanom, poznanim tudi s psevdonimi Whynnel, Wuyanni & Gisaza - in nastalo je še pet komadov.

“Ikatarla predstavlja popotovanje po sencah nezavednega, ko se meja med resničnostjo in sanjami zabriše ter odsotnost prisotnosti spregovori,” o svojih avtorskih komadih spregovori Ita Kora.

Na EP-ju so zbrane skladbe Tebe Ni, So Many Dreams (v sodelovanju s pianistko Klaro Hrovat, ki je prispevala tudi navdih za ime Ikatarla, ki je kombinacija imen Ita in Klara), pa Salvesía, Ikatarla (v sodelovanju s saksofonistom Leonom Sukhodolskyim z umetniškim imenom Ni!) in komad In Ebet. Ita Kora je živo izvedbo svoje ambientalne glasbe dopolnjevala z različnimi inštrumenti in skozi vokalne vložke, zaradi katerih je zbirka Astro pop postala več kot “le” pesniška zbirka, postala je dogodek.


Najbolj brano