Visok skok v digitalno preobrazbo

Visoko avtomatiziranima in digitaliziranima družbama - Kolektorju iz Idrije in Domelu iz Železnikov - sta se v lani začetem pr0jektu Digitalni skok pridružili manjši informacijski ljubljanski družbi Audax in Špica International. Skupaj bodo do marca 2024 skočili v popolno digitalizacijo procesov. Kako visoko, so predstavili v četrtek, skupaj z lanskimi poslovnimi rezultati.

Projekt Digitalni skok so predstavili Tone Stanovnik, Žiga Kogej, 
Bogo Miklavčič, Miha Kern in Hubert Golle (od desne). Foto: Saša Dragoš
Projekt Digitalni skok so predstavili Tone Stanovnik, Žiga Kogej, Bogo Miklavčič, Miha Kern in Hubert Golle (od desne). Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Projekt Digitalni skok je lani strnil deset podjetij v konzorcij z rdečo nitjo povezovanja podatkovnih jezer in čezoddelčne digitalne preobrazbe, po domače popolne digitalne preobrazbe. Šest podjetij pripada Kolektorju, ki s krovno družbo projekt tudi usklajuje. Ob boku so mu Domel in manjši, uspešni informacijski družbi Audax in Špica International. 6,6 milijona evrov vreden projekt, z 2,2 milijonskim sofinanciranjem EU, bodo zaključili marca leta 2024.

Kolektor lani z več kot milijardo evrov prihodkov, cilj je višji

Prvi mož Kolektorja Valter Leban se je v pozdravnem nagovoru pohvalil z lanskim prvim skokom čez milijardo evrov prihodkov z okrog 5500 zaposlenimi. Skupaj so jo dosegle vse tri skupine - Mobilnost (Idrija), Tehnologije (Ljubljana) in Konstrukcije (Logatec). Njihova imena so angleška. “Bolj kot digitalni skok se je tudi za projekt prijel ime - jump”, so razložili v uvodu.

Deset podjetij tvori konzorcij, ki bo razvijal skupne digitalne rešitve za avtomatizacijo vseh procesov, izmenjavo in spremljanje podatkov.

“Cilj Kolektorja je višji. Dosegli ga bomo z organsko rastjo in s prevzemi,“ je prepričan Leban. V podporo bo digitalni skok. “Veseli smo sofinaciranja EU iz načrta za okrevanje in odpornost. Če ga ne bi bilo, bi projekt izvedli sami,” je zagotovil vodja Domelovega dela skoka Miha Kern.

Vodilni partner Kolektor sodeluje s petimi družbami iz idrijske skupine Mobilnost in s Qlectorjem, ki v Ljubljani botruje rešitvam za pametne družbe. Domel, ki je lani s 1500 zaposlenimi skočil čez 200 milijonov evrov prihodkov, sodeluje z dvema družbama. Audax in Špica International dodajata ključne inženirske in varnostne rešitve.

Skupaj tvorijo konzorcij, ki bo razvijal skupne digitalne rešitve za avtomatizacijo vseh procesov, izmenjavo in spremljanje podatkov.

Čas je zlato oziroma za več zlata

”Večja učinkovitost in konkurenčnost, zmanjšanje stroškov procesov, centralna informacijska hrbtenica in z njo boljša sledljivost podatkov, sistem obvladovanja sprememb in znižanje proizvodnih stroškov,” je cilje projekta stresel iz rokava član uprave Kolektorja Žiga Kogej.

Digitalni skok so razdelili v 11 podprojektov od uvodne vzpostavitve pametne tovarne do zaključnega digitalnega delovnega mesta. “Sedaj preveč rigidne povezave digitaliziranih procesov, ki potrebujejo ročno vzdrževanje, bomo povezali. V celoti in na način, da se bodo podatki avtomatično zajemali s pomočjo interneta stvari in prav tako med seboj,” je povezavo s shemami prikazal vodja in eden direktorjev v Kolektorju Bogo Miklavčič.

Poudarek bo na obdelavi podatkov o trenutnem stanju ter na osnovi analize napoved dogodkov za prihodnje dni. To pomeni, da bodo ob strojelomih, pomanjkanju materiala, delavcev za stroji ipd., nemudoma na voljo alternativne rešitve.

“Čas je zlato in to je projekt za čim več zlata,” je pričakovan visok skok v nadgradnjo digitalizacije pospremil direktor Špice International Tone Stanovnik. Zagotovil je, da imajo v mislih tudi večkratno varnostno zaščito in sistem preventivnih ukrepov za primer kibernetskih napadov. Sočasno je izrazil veselje, da kot manjše podjetje lahko razvijajo sodobne rešitve z industrijskima velikanoma: “Večja kot je letalonosilka, večja je možnost, da so manjši odrinjeni na drugi tir. A mali lovci so bolj agilni in lahko obranijo večja letala. Mi smo v projektu kot malo podjetje.”

V Kolektorju so potrdili, da je zanj dolgoletno sodelovanje z Audaxom in Špico, z njunimi najnaprednejšimi tehnologijami na področju informatike, ključno za nadgradnjo digitalnih mostov v prihodnost.


Najbolj brano