Depolitizacija ali le krinka za čistko?

Na stolčku generalnega direktorja slovenske policije je v dobrih dveh desetletjih sedelo že 16 šefov, 15 mož in le ena ženska. Niti eden od direktorjev doslej še ni končal svojega mandata. Nekateri med njimi so na tem položaju preživeli le nekaj mesecev, eden od vršilcev dolžnosti celo samo nekaj tednov. Že prepišnost pisarne prvega moža policije kaže, da je politika s te ali one strani vedno želela imeti na tem mestu lojalnega človeka, prek katerega bi uresničevala svoje načrte. Čeprav so poskušali javnost prepričati, da politika ni imela vpliva na delo policije, oziroma da se ni vmešavala v njihovo delo, vtisa v javnosti niso mogli popraviti.

Še posebej v času zadnje Janševe vlade je bilo na vrhu policije zelo živahno, saj so se zamenjali kar trije generalni direktorji. Pod patronatom ministra Aleša Hojsa so dodobra prevetrili kadrovsko zasedbo, najbolj moteči so končali v Tacnu. Med njimi je bil tudi dosedanji prvi mož policije Boštjan Lindav. Njegov poslovilni zapis, v katerem opozarja, da depolitizacija policije niso le besede, temveč predvsem dejanja, je še kako zgovoren. Še posebej če upoštevamo, da je zdajšnja oblast na volitvah med drugim volilce prepričala tudi z obljubo o depolitizaciji policije. To je poudaril tudi novi notranji minister Boštjan Poklukar, ki pa je le dva dni po prisegi v državnem zboru na vodilnih mestih v notranjem ministrstvu in policiji že poskrbel za kar nekaj rošad. Pravi, da bo z novo ekipo poskušal uresničiti cilje, ki so si jih zadali v vladi.

Pomisleke ob imenovanju bo lahko odvrnil le tako, da bo - kot golman na vratih svoje pisarne - odbil politične strele in pritiske ter se postavil za svoje sodelavce.

Očitno je, da depolitizacije ne razumejo vsi enako. Prav pri tej točki je jeseni, kot kaže, počilo na relaciji med predsednikom vlade Robertom Golobom in njegovimi svetovalci ter njegovo prvo izbiro na vrhu notranjega ministrstva, Tatjano Bobnar. Zgovorno je, da se je že takrat na Golobovo stran postavil Poklukar, ki je bil notranji minister v času Šarčeve vlade.

Je pa Poklukar z izbiro Senada Jušića, ki je včeraj kot v. d. prevzel vodenje policije, marsikoga presenetil. Odmeva tudi pometanje na drugih položajih. Jušić je bil doslej precej neznano ime, saj v policiji še ni zasedal opaznejših vodilnih mest. Včeraj je zatrdil, da se s politiko ni ukvarjal in da se z ministrom doslej nista poznala. A dvomljivcev ni potolažil, prej nasprotno. Kdo je potem zanj zastavil besedo?

Žarometi bodo zdaj uprti vanj, javnost bo budno spremljala, kakšne bodo njegove poteze, s kom se bo obdal ... V policijskih vrstah in stroki pričakujejo, da bo poskrbel za samostojnost in stabilnost v policiji. Pomisleke ob imenovanju bo lahko odvrnil le tako, da bo - kot golman na vratih svoje pisarne - odbil politične strele in pritiske ter se postavil za svoje sodelavce.


Preberite še


Najbolj brano