Črn madež je v morje iztisnila tovorna ladja

Na kar kilometer dolg črn madež je včeraj nedaleč od Rexa med užitkarskim treningom s supom naletel Miha Vivoda, predsednik društva Naredi nekaj za naravo. Po njegovi objavi na facebooku je uprava za pomorstvo danes zjutraj poslala na morje svojo ekipo, da bi očistila onesnaženje, ki ga je, kot kaže, povzročila ena izmed tovornih ladij.

V Upravi za pomorstvo so se danes zgodaj zjutraj lotili čiščenja 
črnega madeža. Foto: Miha Vivoda/Društvo NNN
V Upravi za pomorstvo so se danes zgodaj zjutraj lotili čiščenja črnega madeža. Foto: Miha Vivoda/Društvo NNN

KOPER > “Včeraj sem šel s supom na morje, da bi opravil trening, predvsem pa užival, saj je v zimskem času vidljivost najlepša. Najprej sem opazil precej madežev bencina, ki so verjetno povezani z manjšimi lokalnimi plovili, saj velike ladje ne gredo na bencin. Pri Rexu pa se je na skoraj kilometru dolžine raztezal velik oblak črne plavajoče snovi,” nam je neprijetno odkritje opisal Izolan Miha Vivoda, sicer predsednik Društva naredi nekaj za naravo, ki z rednimi akcijami s supi skrbi za čistejše morje in obalo.

Med kosovnimi odpadki so bili tudi takšni, ki kažejo na izvor iz tovornih ladij (Foto: Miha Vivoda)

“Z eno besedo - GROZA”

“Najprej sem mislil, da gre za mazut, a ko sem iz morja pobiral odpadke, sem videl, da se je to drugače vleklo, predvsem se ni lepilo na moj sup, kar pomeni, da ni bil mazut,” ocenjuje Vivoda. Med “kosovnimi” odpadki, ki jih je pobiral, je bilo nekaj takšnih, ki skoraj zagotovo izvirajo iz tovornega ladijskega prometa - denimo označbe s kontejnerjev ali cigaretne škatlice z angleškimi deklaracijami. Zgrožen je fotografije, pospremljene z opozorilnim zapisom, objavil na facebooku. “Kupi odpadkov, ki bi se jih dalo izslediti, kilometri mavrično obarvane morske gladine zaradi izpustov goriva, poginjene živali ... Z eno besedo - GROZA,” je med drugim zapisal.

Galeb, “pokopan” v črnem madežu (Foto: Miha Vivoda)

Ladja je očistila svoj kotel in zapacala naše morje

Objavo so zasledili tudi v upravi za pomorstvo, kjer so danes zgodaj zjutraj sprožili čiščenje onesnaženja. Ob prvem stiku s temno zmesjo so sklepali, da gre za premogov prah, a ker je bila snov na otip mastna, so to možnost izključili. “Vse kaže, da je šlo za saje, ki so nastale pri izgorevanju ladijskega goriva. Vse ladje imajo kotle, kjer se greje težko gorivo. Včasih jih prepihajo, da iztisnejo ven saje, ki nastajajo pri izgorevanju goriva,” je za PN pojasnil direktor pomorske uprave Jadran Klinec. Saje so tako pristale v morju in za seboj pustile črno sled. Podobno onesnaženje, a nekoliko manjšega obsega in brez kosovnih odpadkov, so med čiščenjem opazili tudi miljo stran od Debelega rtiča.

Foto: Miha Vivoda

Na morski gladini je bil črn madež danes že bistveno manjši kot v sredo, saj so saje potonile na morsko dno. “To ni velika ekološka nesreča, a škoda je vendarle narejena,” ocenjuje Klinec, ki poudarja, da je Slovenija med tistimi državami, ki takšno početje prepovedujejo. “Če bi ugotovili, katera ladja je to naredila, bi jo tudi ustrezno sankcionirali. To smo v preteklosti že storili. V tem primeru pa to najverjetneje ne bo možno, tudi zato, ker je informacija do nas prišla šele z dnevom zamika,” še pravi direktor pomorske uprave.

Pokličite na 112!

Vse občanke in občane poziva, naj v primeru, da opazijo kakršno koli onesnaženje na morju, takoj pokličejo na številko 112. “To je najučinkovitejši način, da takoj sprožimo akcijo. Hitrost je namreč ključna, da preprečimo, da onesnaženje doseže obalo,” poudarja direktor pomorske uprave.


Najbolj brano