Spomladi začnejo prenovo hotela, a jih skrbi, kaj bo s Kaninom

Hotel Kanin bodo po zagotovilu lastnika Ivana Fornazariča in direktorice hotela Urške Radanovič spomladi začeli prenavljati. Potrjujejo, da ga bodo priključili na daljinsko ogrevanje. Zahtevnega zalogaja, o ceni katerega ne govorijo, se lotevajo kljub negotovosti glede celovite prenove kaninskega zimsko letnega centra, na kar so računali ob nakupu stavbe lani spomladi.

Po zdajšnjih zagotovilih bodo Hotel Kanin začeli preurejati spomladi, med drugim bodo razširili center dobrega počutja.  Foto: Neva Blazetič
Po zdajšnjih zagotovilih bodo Hotel Kanin začeli preurejati spomladi, med drugim bodo razširili center dobrega počutja.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Ker bodo v hotelu Kanin marsikaj spreminjali, so že sredi lanskega leta vložili vlogo za dopolnitev gradbenega dovoljenja. “Pridobitev poteka po načrtu,” pravi direktorica Hotela Kanin Urška Radanovič. “Hotel gre v popolno notranjo prenovo z dograditvijo podzemne garaže, povečanjem kongresnih in velnes prostorov. Načrtujemo priključitev na daljinsko ogrevanje Dolb, saj je v tem trenutku to najbolj zelena energija, poleg tega zaradi prostorske omejitve sončne elektrarne ne moremo namestiti,” pojasnjuje direktorica.

Kot pravi, bodo uredili 99 sob, od tega 22 dvosobnih apartmajev v velikosti od 31 do 40 kvadratnih metrov in 6 trisobnih od 46 do 59 kvadratnih metrov. Načrtujejo pridobitev štirih zvezdic in vsaj en mednarodni certifikat za program green and sustainability. “Velnes bomo razširili in bo obsegal 1500 kvadratnih metrov, v njem bodo fitnes, bazenski del s počivališči, savne in lepotni masažni center. Načrtujemo tudi zunanji naravni plavalni ribnik.”

Na trnih, ker še ni znana usoda Kanina

Prenove hotela Kanin se lastniki lotevajo s kepo v grlu, ker še vedno nimajo konkretnih zagotovil o tem, ali oziroma kdaj bodo posodobili kaninski zimsko poletni center z novo gondolsko žičnico, umetnim zasneževanjem in še marsičem, kar naj bi zajemala napovedna 50 milijonov evrov vredna naložba. Hotel so namreč kupiti tudi zato, ker so pred tem v Bovcu dobili zagotovila, da bo center na Kaninu popolnoma posodobljen in da je denar za to zagotovljen.

“Vsekakor nas skrbi situacija glede kaninske žičnice in smučišča, ki je bistvenega pomena za razvoj turizma v Bovcu in tudi širše. Zaskrbljujoče je, da projekt obnove še niti ni profesionalno izdelan, medtem ko bodo žičnici uporabna dovoljenja potekla. Stara je 50 let. Nerazumljivo je, da se čaka na čudež,” komentira lastnik hotela Ivan Fornazarič, poslovnež po rodu z Vogrskega, ki je v Dubaju lastnik uspešne družbe Gorica Group.

V skladu z obljubami vlade in ministra za gospodarski razvoj Matjaža Hana je zakon o investicijah na Kaninu v pripravi. “Država je naredila prvi korak in zagotovila pol milijona evrov za namestitev sistema za daljinsko proženje plazov, ki uspešno deluje. Zavezo, da bodo financirali celovit projekt, izpolnjujejo, saj se piše zakon o investicijah na Kaninu, ki bo podlaga in garancija, da bo tudi denar. Zadeve potekajo po dogovorih, ne gre pa od danes do jutri. Ko bodo zadeve pripravljene, bo sledil razpis za izbiro projektanta, ki bo hkrati izvajalec, da razpisov ne bo treba ponavljati,” pojasnjuje vodja delovne skupine za Kanin Danijel Krivec.

Povezovanje tradicije, zgodovine, avanture ...

Kot pravita lastnik Ivan Fornazarič in Urška Radanovič, Hotel Kanin stavi na povpraševanju po avanturističnem turizmu, na ponudbo, povezano z zdravim življenjskim slogom in povezovanjem z naravo. Predstavljal naj bi ključni položaj na trgu v Bovcu in širši regiji Julijskih Alp.

“Gostom nameravamo ponuditi visoko raven zasebnosti, udobja, dobrega počutja in luksuznega okolja,” pravi Radanovičeva. Stavijo na velnes center in restavracijo, v kateri bodo ponujali slovenske tradicionalne jedi s poudarkom na lokalno pridelani hrani.

Več kot desetletna kalvarija hotela Kanin

Hotel Kanin spremlja kalvarija že od začetka leta 2013, ko se je zgodila nesreča na gondolski žičnici in smučišče štiri sezone ni obratovalo. Nekdanji lastnik, Hit Bovec, je februarja 2014 šel v stečaj. Po treh neuspešnih dražbah je julija 2015 na četrti hotel za 1,3 milijona evrov kupila družba Alpe Adria Hoteli z lastnikom Sergejem Vorožejkinom iz Rusije. Zamenjali so streho, električne in strojne inštalacije ter sanirali balkone. Leta 2019 so ocenili, da jih bo celotna prenova stala 11,5 milijona. Sčasoma se je delo v hotelski hiši zaustavilo, ostale so le obljube o odprtju, do katerega ni prišlo. Na koncu je Vorožejkin obupal, hotel pa je lani spomladi kupil Ivan Fornazarič. Po letu dni naj bi ga zdaj začeli prenavljati.

Na vprašanje, kako se bodo soočili s pomanjkanjem osebja za delo v hotelu, odgovarja: “Popolnoma se zavedamo situacije hotelirskega kadra v Sloveniji, zato bomo sodelovali s kadrovsko agencijo, da pripeljemo delavce tudi iz tujine, vključno, kot je sedaj trend, iz Azije, Srednje in Južne Amerike.”

Hotelirji skupaj za prenovo smučišča

Pritegniti nameravajo tradicionalne trge, kot so Nemčija, Avstrija, Beneluške države, Madžarska, Češka in Francija. “Vsekakor se bomo trudili za ponovno pritegnitev gostov iz Italije, Velike Britanije, Izraela, Srbije, Hrvaške in seveda Slovenije,” napoveduje. Kot pravi, so ustanovili združenje hotelirjev v Bovcu. “Povezani hotelirji se zavzemamo za projekt prenove smučišča Kanin kot tudi celotni turistični razvoj Bovca. Namen združenja je aktivno sodelovanje v razvoju, dvigu kakovosti in dodane vrednosti v turizmu Bovec.”


Najbolj brano