Nove pridobitve Pokrajinskega muzeja Koper

Umetnostna zbirka Pokrajinskega muzeja Koper je v letu 2022 postala bogatejša za sedem likovnih del. Pridobljene umetnine izvirajo iz Kopra in so bile del inventarja palače Gravisi-Barbabianca. Pomembna dediščina se je po dolgih desetletjih vrnila v Koper in pomeni izjemno pridobitev za muzej, predvsem pa za mesto in njegove prebivalce.

Palača Gravisi-Barbabianca v Kopru
Palača Gravisi-Barbabianca v Kopru 

Marca lani je v dražbeni hiši Stadion v Trstu potekala dražba umetniških del in opreme. Nič presenetljivega, če se ne bi med gradivom pojavili tudi predmeti iz koprske palače Gravisi-Barbabianca, za katerimi se je v petdesetih. letih prejšnjega stoletja, ko so Koper zapustili zadnji predstavniki te plemiške družine, izgubila vsaka sled. “To je bilo pravo presenečenje. Ob ogledu spletnega kataloga del sem vedela, da gre za enkratno priložnost in da moramo kljub časovni stiski narediti vse, da pridobimo vsaj katerega od predmetov na dražbi,” pripoveduje Brigita Jenko, kustodinja za umetnostno zgodovino. “Kontingent iz koprske palače je vseboval 89 enot gradiva, od tega slike, grafike, pohištvo, knjige in namizno posodje. V treh dneh smo v muzeju sestavili prioritetni seznam, si ogledali dela v Trstu ter na dan dražbe, v ponedeljek, 21. marca, dobili zeleno luč Mestne občine Koper za udeležbo na njej. Muzej namreč vnaprej ne razpolaga s sredstvi, ki bi omogočala take nakupe. Na dražbi, ki je potekala na spletu, je Pokrajinski muzej Koper uspel pridobiti pet slikarskih del in dve dagerotipiji, ki bodo dopolnili obstoječi fond gradiva pomembnih koprskih plemiških rodbin,” še dodaja kustodinja.

O družini in o palači Gravisi-Barbabianca

“...] il prestigio dell'antica nobiltà dei proprietari, la tradizionale distinzione per sapere o per valor guerriero dei singoli marchesi ...” S temi besedami rodbino Gravisi opisuje Francesco Semi v knjižici iz leta 1935 Il palazzo dei Marchesi Gravisi-Barbabianca a Capodistria, ki predstavlja dragocen vir podatkov o palači in njeni opremi. Prvi predstavnik družine Gravisi je Nicolò (I.) Gravisi, ki so ga leta 1440 Benetke za zasluge nagradile s fevdom Pietrapelosa, naslovom markiz in letno rento 250 dukatov. V Koper se je preselil iz Pirana in je bil leta 1466 vpisan med koprsko plemstvo. Od takrat je bila družina med najpomembnejšimi in najpremožnejšimi koprskimi plemiškimi rodbinami. Gravisiji so posedovali številna posestva v Pradah, Arjolu, Ankaranu, Škocjanu, Buzetu in drugod. Zlato obdobje družine je bilo 18. stoletje v času uspešnih vojaških poveljnikov, nato pa eruditov in humanistov. Osrednja figura je bil literat, filolog in arheolog Girolamo Gravisi (1720 - 1812). Poroka s Chiaro Barbabianca je povezala obe družini in mu kot doto prinesla koprsko palačo in vrtove, ki so povezali obe posestvi, in rezidenco na Šantomi pri Kopru. Palača družine Gravisi, od koder izvirajo pridobljene umetnine, se nahaja v Gallusovi ulici. Danes je v njej sedež Glasbene šole Koper. Starejšo palačo, ki je prej pripadala družini Tacco in je obsegala sedanje južno krilo, je dal leta 1710 povečati Giovanni Nicolò, o čemer priča plošča na pročelju v prvem nadstropju. Dodana sta bila osrednji del in severno krilo, fasada je bila dekorativno poenotena v zmernem, elegantnem baroku in v prav taki zmernosti okrasja je bil urejen vrt. Ta palača v nekoliko prilagojeni, skromnejši obliki ponavlja beneški vzorec ustreznega razmerja med stavbami v mestnem tkivu: postavljena je kot “svetilnik” določene mestne četrti. Med skromnejšimi hišami deluje vzvišeno in vzbuja občudovanje, vendar v ravno pravšnjem razmerju, da ne deluje čezmerno in tudi v gabaritih ostaja del mestnega tkiva.

“Zame pomeni pridobitev teh sedmih umetnin pravi praznik: za Pokrajinski muzej Koper, za mesto in njegove obiskovalce, za vse ljubitelje umetnosti, predvsem pa je to darilo lokalnemu prebivalstvu, domačinom.”

Brigita Jenko

kustodinja za umetnostno zgodovino

Nove muzejske pridobitve

Med predmeti iz inventarja palače Gravisi-Barbabianca so največjo dragocenost predstavljale umetniške slike: “Med slavnimi imeni omenimo Antonia Zanchija ter Luco Carlevarijsa in Johana Richterja. To so avtorji, ki zanimajo širši krog poznavalcev, njihova dela z mitološko vsebino ter vedute Benetk pa na dražbah dosegajo visoke cene. Zato smo se v muzeju osredotočili na umetnine, ki imajo predvsem lokalni, domoznanski pomen in so dragocena pridobitev za okolje, iz katerega izvirajo,” pojasnjuje Brigita Jenko in dodaja: “Seveda bi bilo idealno, da bi pridobili ves inventar palače in ga predstavili v Kopru. Vendar predstavlja tudi sedem pridobljenih del mikavno priložnost za domačine, da se prek umetnin, avtorjev, ki so jih ustvarili, portretirancev, ki so upodobljeni, povežejo s preteklostjo svojega mesta in ga občutijo tudi v njegovi izjemni zgodovinski dimenziji. Zame pomeni pridobitev teh sedmih umetnin pravi praznik: za Pokrajinski muzej Koper, za mesto in njegove obiskovalce, za vse ljubitelje umetnosti, predvsem pa je to darilo lokalnemu prebivalstvu, domačinom.”

Prvi del pridobljenega gradiva predstavljajo trije portreti iz 17. in 18. stoletja, obdobja največjega razcveta družine in časa, ko se Gravisiji s poroko povežejo z drugo pomembno koprsko družino, družino Barbabianca. Trije dopasni portreti predstavljajo pomembne predstavnike obeh družin. V domoznanskem smislu velja posebej izpostaviti dvojni portret mame z otrokom: gre namreč za grofico Mario Tiepolo s sinom, desetletnim Girolamom Gravisijem. Girolamo je bil član številnih akademij, tesen sodelavec Gian Rinalda Carlija ter gonilna sila kulturnega, raziskovalnega in družabnega življenja v Kopru v 18. stoletju.

Drugi del pridobljenega gradiva predstavljajo portreti pripadnikov družine Gravisi iz druge polovice 19. stoletja. Zlasti velja omeniti portret Giannandree Gravisija, ki je delo najpomembnejšega koprskega slikarja 19. stoletja Bartolomea Gianellija. Pomembno pridobitev predstavljata tudi dagerotipiji, portreta zakoncev Gravisi. Z njima bo Pokrajinski muzej Koper dopolnil svojo bogato zbirko te redke tehnike na kovinski plošči, ki velja za predhodnico fotografije.

Načrti za prihodnost

V novembru 2022 so bile novopridobljene umetnine za kratek čas na ogled na priložnostni razstavi v Pokrajinskem muzeju Koper, sedaj pa se selijo v Restavratorski center ZVKDS v Ljubljani, kjer jih bodo temeljito pregledali. “Nadejamo se novih podatkov, ki nam bodo ta pomembna dela pomagali umestiti v kontekst časa in prostora ter jih smiselno povezati z obstoječim gradivom družin Gravisi in Barbabianca v muzeju,” napoveduje Brigita Jenko in zaključuje: “Zahvaljujemo se Mestni občini Koper, ki je podprla odločitev o sodelovanju muzeja na dražbi, in Ministrstvu za kulturo, ki je odobrilo sredstva za tako imenovani nujni odkup izven muzejskih programskih sredstev.”

“... sarà ancor più giovevole che vengano a generale conoscenza i bei dipinti custoditi nel palazzo Gravisi-Barbabianca come gemme in un ricco cofano. E se la nostra esposizione varrà a contribuire in questo senso, lo scopo potrà dirsi pienamente raggiunto ...” Tako je zapisal Francesco Semi leta 1935 v publikaciji o palači Gravisi-Barbabianca. Njegova želja, da bi lepe slike iz palače postale splošno znane, bo z novo pridobljenimi deli, ki bodo po restavriranju stalno razstavljena v Pokrajinskem muzeju Koper, vsaj delno uresničena.


Najbolj brano