Delavci v Hotelih Bernardin bodo v torek stavkali

Sindikat delavcev Save Turizma je za torek napovedal stavko delavcev v Hotelih Bernardin, s katero želi med drugim preprečiti prenos sobaric na zunanje izvajalce. “Zdi se, kot da bi svet delavcev postal talec uprave,” je nedavno izjavo sveta delavcev družbe Sava Turizem, da je prenos sobaric v interesu družbe, komentirala Jelica Pintarič, predsednica sindikata v družbi.

Sobarice v Hotelih Bernardin bodo stavkale.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Sobarice v Hotelih Bernardin bodo stavkale.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ > Stavka, s katero je sindikat delavcev Save Turizma zagrozil že pred časom, potem ko se družba ni odzvala na večkratne pozive, da se odpove načrtovani prezaposlitvi sobaric k podjetju Aktiva čiščenje, bo v torek med 10. in 14. uro.

Med zahtevami sindikata, v katerem ponovno poudarjajo, da nasprotujejo tako imenovanemu outsourcingu oziroma prezaposlovanju, ki se je že večkrat izkazal za škodljivega za zaposlene, je odprava plačnih nesorazmerij, takojšnja uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke. Sindikat k podpori poziva tudi druge zaposlene v Savi turizem.

“Stališče uprave nikakor ne pije vode”

Vodstvo Save Turizma vztraja, da deluje v skladu z zakonodajo, da je prenos dejavnosti čiščenja - sobarice naj bi prešle k novemu delodajalcu s 1. marcem - višja kvaliteta storitev, prezaposlitev pa naj bi bila tudi nujna zaradi sezonske naravnanosti dela. V sindikatu tovrstnim in podobnim trditvam ostro nasprotujejo.

“Delavcev že zdaj primanjkuje, dela pa je na pretek skozi vse leto. Hotela Histrion lansko leto nismo zaprli niti za en dan. Tudi v času epidemije smo imeli maksimalno zasedenost sob. Delavci in delavke imamo ogromno nadur in neizkoriščenih starih dopustov. Zatorej stališče uprave, da gre za sezonsko naravnanost dela, nikakor ne pije vode,” je poudarila Jelica Pintarič, predsednica sindikata v Savi Turizmu, ki je tudi zaposlena v Hotelih Bernardin.

Sicer pa Pintarič izpodbija tudi nedavne navedbe sveta delavcev v družbi Sava Turizem, ki je po vsebinskem pregledu postopkov prenosa sobaric ugotovil, da bo varnost služb zaposlenih ostala enaka, prenos pa da je v interesu družbe. “Žal ne vem, kaj se je moralo zgoditi na prejšnjem srečanju članov sveta delavcev, da so se tako odločili. Skoraj vsi člani sveta delavcev so tudi člani sindikata. Zdi se, kot da bi svet delavcev postal talec uprave,” ugotavlja Pintarič.


Najbolj brano