Na tirih zgodovine in srca

“Tu dum, tu dum/ izlet v Trst/ čas za razmišljanje, čas za branje, čas za sanje.” Openski tramvaj ni samo prevozno sredstvo: je simbol mesta in njegove povezave s kraško planoto, je del skupne zgodovine, koncept “slow” potovanja izven časa, ko so ljudje ob pogledu na Tržaški zaliv našli čas zase, za pogovor, za trenutek miru.



Openski tramvaj se bo simbolično pripeljal v tržaški Kulturni dom.
Openski tramvaj se bo simbolično pripeljal v tržaški Kulturni dom. 

Lani je minilo 120 let, odkar je priljubljeni Openski tramvaj pričel z vožnjo na progi Opčine-Trst. Opensko društvo SKD Tabor se je odločilo, da ta pomemben jubilej počasti z razstavo, ki bo ob pomanjkanju glavnega protagonista opozorila na njegovo priljubljenost in na mnoge zgodbe iz njegovega fotografskega arhiva. Zaradi sedemletnega prisilnega mirovanja je mesto prvič v tej dolgi zgodovini ostalo za tako dolgo obdobje brez ene svojih najbolj znanih znamenitosti.

Razstava prikazuje razvoj in spremembe tramvaja skozi čas, od prve poskusne vožnje vse do danes. Posvečena je vsem, za katere je bil Openski tramvaj prej poslanstvo kot služba, mnogim, ki so se z njim vozili, in tudi najmlajšim, ki ga niso še spoznali. V upanju, da bo tramvaj čimprej ponovno na svojih tirih.

Pri razstavi sodelujejo SKD Vigred, Regionalni center za vojaško zgodovino, društvo Ferstoria, Associazione Museo-Stazione Trieste Campo Marzio, lokalni odsek društva uporabnikov javnih sredstev. Razstava bo na ogled od 3. marca v vhodni avli Slovenskega stalnega gledališča.


Najbolj brano