Če imaš radio, nisi nikoli sam

Po ugotovitvah Organizacije združenih narodov za kulturo, znanost in izobraževanje (Unesco) radio še vedno velja za enega najbolj poslušanih in zaupanja vrednih medijev. 13. februar je za svetovni dan radia izbral prav Unesco, saj je na ta dan leta 1946 prvič zazvenel radio ZN. “Radio nas obvešča in oblikuje s pomočjo razvedrila, informacij in s soudeležbo poslušalcev. Če imaš radio, nisi nikoli sam – v radiu imaš vedno prijatelja,” so zapisali pri Unescu.

13. februarja obeležujemo svetovni dan radia. Foto: Tomaž Primožič/FPA
13. februarja obeležujemo svetovni dan radia. Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > Radio svojo težo pokaže zlasti v kriznih časih, saj poroča tudi, ko je delo drugih medijev iz različnih razlogov omejeno. Za letošnjo osrednjo temo svetovnega dneva radia so izbrali “radio in mir”. Vojna kot protipomenka miru označuje oborožen spopad med državami ali skupinami znotraj države, lahko pa se prevede tudi v konflikt medijskih pripovedi. Slednje lahko povečajo napetosti ali ohranijo pogoje za mir v danem kontekstu – na primer pretehtajo grobo ali gladko izvedbo volitev, zavračanje ali integracijo političnih povratnikov, porast ali ublažitev nacionalistične gorečnosti.

Slovenski radio prvič zazvenel 1924

Glasba je iz radijskih sprejemnikov prvič zazvenela leta 1906, ko je kanadski inovator Reginald Fessenden na božični večer predvajal božični koncert, končal pa ga je z besedami: “Vesel božič!”

18 let kasneje so se prvi zametki radia pojavili tudi na Slovenskem. Prve poskuse z radijskim oddajanjem je opravljal Marij Osana, ki ga imenujemo tudi “oče slovenskega radia” Poskusno je začel oddajati leta 1924, prvi radijski prenos koncerta Glasbene matice pa je organiziral januarja 1926.

Čast in slava lokalnim radijem

Med številnimi slovenskimi radijskimi postajami je veliko takih, ki - tako kot naš časopis - pokrivajo lokalne tematike. Eden takih je naš nekdanji “sosed” z ulice OF, Radio Koper. Slednji se je prvič oglasil 24. maja 1949 kot Radio jugoslovanske cone Trsta. Redno oddajanje je steklo dan kasneje. Lastilo si ga je podjetje D.D. Radiofonia S.A., ki ga je ustanovila jugoslovanska vojaška uprava Cone B. Svobodnega tržaškega ozemlja. Po ukinitvi slednjega, se je leta 1954 združil z Radiem Ljubljana in se preimenoval v Radio Koper ter kasneje v Radio Koper-Capodistria. Do leta 1954 je oddajal program v slovenščini, italijanščini in hrvaščini. Od 1954 do 1979 je bil program pretežno v italijanščini, dva kratka slovenska bloka sta bila le v jutranjem in večernem času. Leta 1979 sta se programa ločila in dobila vsak svojo oddajniško mrežo. Leta 1980 je začel delovati studio v Novi Gorici, leta 1992 pa je bil slovenski program razširjen v lastni celodnevni program.

Radijskim kolegom ob njihovem dnevu izrekamo čestitke tudi v uredništvu Primorskih novic.


Najbolj brano