Tik pred zdajci posegli v razpis za vpis na fakultete

Podobno kot pred dvema letoma vlada Janeza Janše je minuli četrtek tudi vlada Roberta Goloba potegnila zavoro pri dajanju soglasja k razpisu za vpis na fakultete. Premier naj bi menil, da razpisna mesta ne odgovarjajo družbenim potrebam, pristojno ministrstvo pa je ljubljansko in mariborsko univerzo pozvalo, naj razpišeta več mest za študij psihologije in radiološke tehnologije. Univerza na Primorskem te zahteve ni dobila in ne pričakuje zapletov.

Vlada naj bi razpis potrdila danes, tako da bodo bodoči študentje 
v petek vedeli, koliko vpisnih mest ponujajo posamezne fakultete.  Foto: STA
Vlada naj bi razpis potrdila danes, tako da bodo bodoči študentje v petek vedeli, koliko vpisnih mest ponujajo posamezne fakultete.  Foto: STA

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Javna objava razpisa za vpis na visokošolske zavode je bila predvidena za 3. februar. Kot zagotavljajo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije tega roka ne bodo zamudili. Vlada naj bi soglasje k razpisu dala na današnji dopisni seji, tako da bo razpis objavljen v petek.

Radi bi več mest za študij psihologije

Ne gre za enako situacijo, kot smo jo spremljali v času vlade Janeza Janše, zatrjujejo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije: “Tokrat so želje po povišanju vpisnih mest izrazile fakultete, leta 2021 pa je povišanje vpisnih mest zahtevala vlada ter v celoti blokirala izvedbo razpisa in ogrozila izvedbo dolgo načrtovanih informativnih dni.”

3.

februarja naj bi objavili razpis za vpis na fakultete,

17.

februarja in dan pozneje bodo na višje- in visokošolskih zavodih informativni dnevi

Spomnimo: pred dvema letoma se je na odločitev Janševe vlade, da soglasje zadrži, še posebej ostro odzval takratni rektor ljubljanske univerze dr. Igor Papič. Isti Igor Papič, ki je sedaj minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Pred dvema letoma, ko se je zgodba končala s povečanjem vpisnih mest na študiju medicine in računalništva, so kritiki Janševi vladi očitali, da se tega razpisa tik pred zdajci ne spreminja, saj gre za večmesečno načrtovanje in usklajevanje med ministrstvom in fakultetami. Na to je za TV Slovenija spomnil nekdanji minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič: “Reakcija vlade je absolutno neprimerna, tako kot je bila pred dvema letoma neprimerna reakcija vlade Janeza Janše. Še zlasti zaradi tega, ker intervenira predsednik vlade; v obeh primerih je šlo za isto zgodbo.”

Papič je zdaj univerzama v Ljubljani in Mariboru poslal pobudo, naj število vpisnih mest na psihologiji povečata za 45, ljubljanska univerza pa naj za 20 mest poveča tudi vpis na študij radiološke tehnologije. “Ministrstvo ni zahtevalo povečanja vpisa,” so nam z ministrstva pojasnili včeraj. “Za Univerzo v Ljubljani smo vedeli, da je želela povečati število vpisnih mest na programih Psihologija in Radiološka tehnologija, vendar za to fakulteti (Filozofska in Zdravstvena fakulteta) nimata ustreznih materialnih pogojev. Univerza v Ljubljani zato ni dvignila števila razpisanih mest,” so pojasnili zagato.

Kaj pa medicina?

Kot je pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, so se na seji vlade že odločili, da v študijskem letu 2023/24 ne bo dodatnega povečanja vpisnih mest na medicini. Da sta medicinski fakulteti v Ljubljani in Mariboru že na robu zmogljivosti in bi bilo dodatno povečevanje vpisa trenutno neodgovorno, je povedal tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Obe univerzi, ki ponujata študij medicine, sta v preteklosti opozarjali, da vpisnih mest ni možno kar povečevati, dokler ni dodatnih prostorov in profesorjev, ki bi izobraževali študente.

Na četrtkovi seji vlade so se domenili, da bi lahko pristojno ministrstvo “ponudilo pomoč pri izvedbi povečanja števila vpisnih mest”. Ker študij psihologije poteka tudi v Mariboru, so obema univerzama “predlagali, da povečata število vpisnih mest, kar sta potrdili.”

UP ni bila pozvana k spremembam

Na Univerzi na Primorskem (UP) kljub zastoju, ki se je zgodil na vladi, delo in načrtovanje prijavno-sprejemnih postopkov za študijsko leto 2023/2024 poteka nemoteno, saj še vedno pričakujejo pravočasno potrditev razpisa brez bistvenih sprememb, so nam povedali v vodstvu univerze. “Univerza na Primorskem namreč ni bila pozvana k spremembi števila vpisnih mest na nobenem programu, tako tudi na študiju biopsihologije na prvi stopnji ostaja število mest kot prvotno načrtovano, torej enako kot lani,” so pojasnili.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

“Tokrat so želje po povišanju vpisnih mest izrazile fakultete, leta 2021 pa je povišanje vpisnih mest zahtevala vlada in v celoti blokirala izvedbo razpisa in ogrozila izvedbo dolgo načrtovanih informativnih dni.”

Sicer pa so na UP za študijsko leto 2023/24 predvideli manjše spremembe vpisnih mest na programih Geografija in Zgodovina. Za študijski program Medkulturno jezikovno posredovanje je UP v primerjavi s študijskim letom 2022/2023 razpisala 13 mest več, po več letih pa so razpisali tudi dvopredmetno smer študijskega programa Kulturna dediščina (48 mest, od tega 28 za državljane Slovenije in EU) in dvopredmetni študijski program Antropologija (46 mest, od tega 28 za državljane Slovenije in EU). Oba programa bosta v novem študijskem letu prvič razpisana ne le v slovenskem, temveč tudi v angleškem jeziku.

Razpis mora biti objavljen najpozneje šest mesecev pred začetkom novega študijskega leta, torej 1. aprila. Univerze razpise praviloma objavijo v začetku februarja, letos 3. februarja, saj imajo bodoči študentje tako dovolj časa, da presodijo, kakšne so možnosti zanje in kam naj se vpišejo. Bodoči študentje se bodo o študiju, ki jih zanima, lahko podrobneje pozanimali na informativnih dnevih 17. in 18. februarja.


Najbolj brano