Kavč, na katerem ne dremamo - prepevamo!

V kakih 150 kuhinj, dnevnih sob, pisarn, skednjev, kleti, planinskih koč in drugih nenavadnih prostorov z raznoliko kulturo že prihaja osmi subkulturni Kavč festival. Do nedelje bo popestril več koncev Slovenije, seveda bo z več prireditvami segel tudi na Primorsko in v Trst.

Kavč je z Matijo Solcetom na čelu - in na harmoniki - že v soboto 
po ljubljanski  tržnici in mestnih soseskah rajal s prepoznavnim  
predelanim gasilskim vozilom.    Foto: Kavč festival
Kavč je z Matijo Solcetom na čelu - in na harmoniki - že v soboto po ljubljanski tržnici in mestnih soseskah rajal s prepoznavnim predelanim gasilskim vozilom.  Foto: Kavč festival

SLOVENIJA, TRST > Festival Kavč ta teden z lutkarjem, glasbenikom in organizatorjem Matijo Solcetom na čelu osmo leto zapored umetnost prinaša v nekonvencionalne prostore, kot so dnevne sobe, kuhinje, pisarne ... Do nedelje se bo pod sloganom Odprite okna, odprite duri umetnosti in kulturi! zvrstilo približno 200 koncertov najrazličnejših glasbenih zvrsti, performansov in predstav. Vsak dan opoldne se bo festival vključil tudi v živo prek spletnega radia Žica.

Protest, humor, flamenko ...

Subkulturni festival ponuja nekoliko drugačen vpogled v umetniško ustvarjanje, saj se obiskovalci lahko neposredno družijo z izvajalci. Letošnji napoveduje 125 skupin iz 25 držav, ki bodo nastopale v številnih mestih in vaseh. Sobni koncerti in predstave se bodo vrstili na različnih skritih lokacijah, za katere si je vstopnico, ki obsega prostovoljni prispevek, mogoče zagotoviti prek festivalske spletne strani kavcfestival.si, kjer so na voljo tudi navodila, kako do prizorišča.

200

prireditev se bo ta teden zvrstilo na

150

prizoriščih festivala Kavč

Že drevi ob 19. uri bo v domači Novi Gorici nastopil kantavtor Matija Bolčina, ki ga v petek ob 19:30 lahko ujamete še v tržaškem predelu Greta.

V četrtek ob 19. uri bo trio Vid Marko Jošt, v katerem igrajo Vid Drašler, Marko Jenič in Jošt Drašler, svobodno improvizirano glasbo prinesel v občino Miren-Kostanjevica. Istega večera ob 19.30 bo v Vipavo pripotovala štiričlanska tovarišija A Suitcase Full of Notes pod vodstvom Chiare Gelmini, ki glasbo prepleta z zgodbami in celo parfumi. V petek ob 18. uri bo druščina nastopila še v središču Ljubljane, večer zatem pa na tržaškem Krasu; slednji nastop je že razprodan.

Drevi ob 2o. uri bodo Metelkovi ritem narekovale avtorske flamenko skladbe Izidorja Erazma Grafenauerja v aranžmaju za kitaro, violončelo in tolkala. Vrhunski domači umetniki, združeni v Grafenauer flamenco project, bodo v petek ob 19.30 nastopili še na razprodanem koprskem večeru, v soboto ob 17. uri pa v ljubljanskem Podutiku. V petek ob 19.30 bosta plesalka Cristiana Fusillo in kontrabasist Boris Janje prikazala “proces dekonstrukcije” običajnega odnosa med plesalko in glasbenikom tu in zdaj. Trem nastopom v Ljubljani in Žirovnici bosta Fergus in Gaia iz mednarodne skupine Nothing Concrete, ki prepleta protest, humor, zgodbe, plesno energijo in še kaj, dodala še istrskega - v soboto ob 19. uri v Marezigah.

Sabina Vostner, kantavtorica, pesnica in pisateljica rusko-slovenskih korenin, bo v soboto ob 18. uri prepevala in igrala v Kopru, kraški bard Boštjan Pertinač pa bo domače lepote in krasote, od terana do jote, v soboto ob 19. uri opeval v Gradišču v Vipavi.

Skupina Fed Horses rastočo priljubljenost dokazuje tudi s petkovim razprodanim koncertom v središču Idrije. Celotni program in druge podrobnosti so na voljo na festivalski spletni strani.

Brez stene med nastopajočimi in občinstvom

Organizatorji iz Mednarodnega centra lutkovne umetnosti Koper, Kulturnega društva Matita in Kulturno-umetniškega društva Plavajoči grad so dodali še javne dogodke na Metelkovi, v Kinu Šiška in nekaterih barih ter v Trstu. Na njih se bo vsak večer predstavilo več skupin, na skritih lokacijah, med katerimi bo, denimo, tudi avtobus, pa bo vsak dan potekalo do 30 dogodkov hkrati.

Festival Kavč je nekakšen inkubator umetnosti in novih projektov. Podira steno med nastopajočimi in občinstvom ter z umetnostjo oplaja najrazličnejše prostore, saj jo umešča v neobičajne in intimne prostore. Prireditve gostijo ljudje, ki so pripravljeni svoja bivališča za nekaj ur spremeniti v prizorišče, sta pred dnevi na novinarski konferenci v ljubljanski knjigarni založbe Sanje povedala Laura Krajnc in Tines Špik iz festivalske tovarišije.

Med nastopajočimi bodo še Tomaž Grom, Brencl banda, Teatro Matita, Kolektiv Narobov, Aritmija, Emonski tamburaši, Jani Kavčič, Tygroo s Češkega, Balkalar s Hrvaškega in tudi primorskemu občinstvu dobro znana Hannah James iz Velike Britanije, ki bo danes opoldne prepevala in igrala v Ljubljani.

Festival so že v soboto napovedali na ljubljanski tržnici s prepoznavnim predelanim gasilskim avtom, ki bo s sloganom Halo muska! vsak dan med 11. in 14. uro na voljo tudi za podoknice ali krajše nastope v soseskah po našem glavnem mestu. Niz prireditev se bo v nedeljo iztekel na gradu Snežnik v Loški dolini, kjer bo festivalska karavana napovedala še poletni festival Plavajoči grad.  


Najbolj brano