V ZD Postojna (za zdaj) brez ambulante za neopredeljene

V Zdravstvenem domu (ZD) Postojna možnosti za oblikovanje ambulant za bolnike brez izbranega zdravnika še ne nameravajo izkoristiti, saj število neopredeljenih občanov ni problematično, zdravniško oskrbo za priseljence in delavce na začasnem delu v Sloveniji pa zagotavljajo pri manj zasedenih zdravnikih in v ambulanti Nujne medicinske pomoči (NMP).

V postojnskem zdravstvenem domu ambulante za neopredeljene 
za zdaj ne bo, saj ni potrebna.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
V postojnskem zdravstvenem domu ambulante za neopredeljene za zdaj ne bo, saj ni potrebna.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

POSTOJNA > Postojnskemu ZD bi po odločbi ministrstva pripadlo sedem desetin ambulante, če ne bi našli ustreznejših rešitev za zdravstveno oskrbo pacientov brez osebnega zdravnika. Direktorica, prim. Irena Vatovec, pa potrebe po tem za zdaj ne vidi. “Približno dva odstotka občanov vedno ostaja neopredeljenih, saj osebnega zdravnika sploh nikoli ne iščejo. Nove paciente pa v ZD Postojna sprejemajo vsi zdravniki, ki imajo manj kot 130-odstotno glavarino,” pojasnjuje.

Ob tem Vatovčeva poudarja, da vsi njihovi zdravniki presegajo administrativni limit obremenitve vsaj za eno desetino, zato dvomi, da bi sploh lahko zagotovili kadre za novo ambulanto. Dosedanje povpraševanje med zaposlenimi ni bilo uspešno, zasebniki pa po njenih besedah zaradi preobremenitev težko zagotovijo že sodelovanje v dežurstvih in v ambulanti NMP. Kot pričakujejo v ZD Postojna, bo načrtovana zaposlitev nove zdravnice družinske medicine ob koncu leta prinesla tudi razbremenitev osebja. Morebitnim neopredeljenim občanom v ZD svetujejo, da se vpišejo na seznam v recepcijski službi ali se dogovorijo neposredno z zdravnikom iz najbližje ambulante. Kot zagotavljajo, nihče v občinah Pivka in Postojna ne bo ostal brez osebnega zdravnika.


Najbolj brano