Veliko dobre volje na siv snežen dan

Danes, na drugi dan množično obiskane smuke na centru Cerkno, so idrijski Lionsi v soorganizaciji več podpornikov na smučanje, pravzaprav na družinsko druženje na snegu, popeljali slepe in slabovidne. Siv, snežen dan je okrnil udeležbo, a prisotnim ni odgnal dobre volje.

Siv dan na snegu za slepe in slabovidne z Lions klubom Idrija je na 
smučarskem centru Cerkno minil v znamenju dobre volje in v 
družbi množice smučarjev.  Foto: Saša Dragoš
Siv dan na snegu za slepe in slabovidne z Lions klubom Idrija je na smučarskem centru Cerkno minil v znamenju dobre volje in v družbi množice smučarjev.  Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > Na dnevu na snegu, ki ga s pomočjo številnih organizacij prirejajo člani Lions klub Idrija, se je v smuko uvajalo ali že vešče vijugalo 26 slepih in slabovidnih, vodilo jih je prav toliko Lionistov. Ker je bil to njihov šesti skupni dan na snegu, so slednji vešči vodniki in učitelji.

Pred osmimi leti, na prvem dnevu na snegu za slepe in slabovidne, so Levi morali v šolo k usposobljenim smučarskim vodnikom.

“Vodim rada, čeprav se zavedam, kako odgovorno je to. S slepimi smučamo po obljudenem smučišču in vsaka napaka pri vodenju bi bila lahko zanje usodna,” je povedala direktorica CUDHg Tatjana Dizdarević. “Odlična vodnica je, ves dan že uživam v smučanju. Prav na dnevu, ki ga Lionsi namenjajo nam, sem pred tremi leti prvič stopila na smuči. Odtlej komaj čakam, da spet pride na vrsto. Ker gre za družinski dan na snegu, se lahko nasmučajo tudi vse tri hčerke,” je bila navdušena Ljubljančanka, slabovidna Viktorija Hunjet.

Odvetnika Sebastjana Kerčmarja pa je navdušila sedemletna Tai. “Danes je prvič stopila na smuči in zdaj že smuča,” je bil vesel. Nič manj vesel ni bil direktor Andrej Kren, ki je vodil dve leti starejšo Zoi. “Super je! Še bom smučala,” je zagotovila.

Direktor časopisa Delo Andrej Kren, član Lions kluba, je v prve zavoje povedel Zoi in jo navdušil za smučanje. Foto: Saša Dragoš

V znamenju dobrovoljnih smučarjev in vodnikov bi lahko nadaljevali do poslednjega para. “Ker je sneg zapadel zadnji hip in so center odprli šele včeraj, nas je manj kot običajno. Slepe in slabovidne bomo še povabili na sneg,” so zagotovili člani Lions kluba. “Ponosni smo, ker smučarje lahko gostimo,” so dodali v Hotelu Cerkno in poskrbeli za lačne želodce ter omogočil brezplačno smuko.

Smučarsko društvo Novinar je dodalo opremo. Mnogi slepi imajo svojo. “Smučam že 40 let. Na začetku sezone sem v nekoliko slabši kondiciji, a bom vztrajal,” je bil v spremstvu prekaljenega prostovoljca iz centra za izobraževanje slepih Iris Igorja Miklavčiča dobre volje kot vsi, povsem slep Janez Mlačnik iz Ljubljane.


Najbolj brano